xcounter
#

Хорватія вслід за Україною "стала в чергу" за французькими ЗРК Crotale NG

3941
Crotale NG на шасі Pasi, ілюстративне фото з відкритих джерел
Crotale NG на шасі Pasi, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хорвати хочуть "з нуля" побудувати систему ППО, після того як весною прогавили невідомий Ту-143

Хорватія веде перемовини із Францією про закупівлю зенітно-ракетних комплексів малої дальності. Скоріш за все, мова про поставку саме ЗРК Crotale NG.

Хорватія уже має гроші на придбання як мінімум однієї батареї, а загалом у планах Загреба купити п’ять батарей комплексів ППО малої дальності. Про це пише польський портал Defence24.

Читайте також: ЗРК Crotale від Франції: на скільки комплексів можливо розраховувати й на що вони здатні
Crotale NG на шасі Pasi, ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністр оборони Хорватії Маріо Банозіч запевняє, що купівля ЗРК малої дальності – це частина стратегії Загребу по посиленню власної протиповітряної оборони, і що уряд країни також хоче купувати комплекси середньої та великої дальності.

Хорвати вирішили домовлятись про ЗРК саме із Францією, бо у них уже є налагоджений вектор оборонної співпраці – у травні 2021 року Загреб та Париж домовились про контракт на 12 вживаних винищувачів Rafale F3R, поставка має відбутись протягом 2024-2026 років. Але що цікаво – навіть у цьому випадку в хорватів та французів пішло мінімум 5 місяців на те, щоб остаточно узгодити усі умови по контракту на "Рафалі".

Хорватські самохідні зенітні артустановки BOV-3 SP, ілюстративне фото з відкритих джерел

Очільник Міноборони Хорватії також підкреслює, що його уряд зайнявся питанням розвитку ППО після того, як хорватські військові у березні 2022 року прогавили "приліт" безпілотника Ту-143 невідомого походження. Котрий пролетів по факту майже 1000 км, перш ніж упав на територію Хорватії.

Від Defense Express додамо наступне. Хоча Хорватія і має потенційного противника в особі Сербії, котра досі живе реваншистськими настроями та має ударну авіацію, хорватської ППО як такої не існує. За даними The Military Balance 2021, в розпорядженні збройних сил Хорватії лише 10 радянських "Стрела-10М3" і 33 зенітні САУ типу BOV-3 SP, лише 8 винищувачів МиГ-21bis та 3 навчально-бойові МиГ-21УМД.

Хорватський МиГ-21bis, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ отримали цікаву югославську зброю, яка цілком може бути "шахідобойкою" (фото)