xcounter
#
​Генпрокуратура завершила досудове розслідування по закупівлям неякісних бронежилетів для ЗСУ

​Генпрокуратура завершила досудове розслідування по закупівлям неякісних бронежилетів для ЗСУ

1324

Офіс Генерального прокурора повідомив про завершення досудового розслідування у справі щодо закупівлі неякісних бронежилетів для ЗС України

"У кримінальному провадженні повідомлено про підозру 8 особам, серед яких два генерали та засновник підприємства-виробника бронежилетів, який лобіював через заступника Міністра оборони України інтереси свого підприємства. Їм інкримінується вчинення за попередньою змовою групою осіб бездіяльності військовою владою, що спричинила тяжкі наслідки в умовах особливого періоду (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 426 КК України)", - йдеться у офіційному повідомленні Офісу Генерального прокурора. Підозрюваним надано доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

За даними слідства, колишні високопосадовці Збройних Сил України з квітня по червень 2019 року здійснили закупівлю та прийом індивідуального обмундирування – 11 тисяч бронежилетів на суму близько 42 млн грн, які за своїми властивостями не спроможні убезпечити військовослужбовців від уражень вогнепальною зброєю.

Читайте також: ​Ударними темпами: ЗСУ в короткий термін мають отримати польові намети​

Під час досудового розслідування проведено 43 обшуки, в ході яких вилучено 11 тисяч бронежилетів. Під час слідчого експерименту з дотриманням усіх правил сертифікаційних випробувань встановлено, що захисні властивості бронежилетів не відповідають заявленим виробником 1-4 класам захисту.

Корсар М3с 1-4, Defense Express

Також проведено 13 судових експертиз, за результатами яких встановлено, що більше 70% бронежилетів прострілюються тими видами зброї, від якої повинні захищати військовослужбовців. У вилучених бронежилетах "Корсар М3с 1-4" за умови намокання змінюється молекулярна структура "кевлару" і втрачаються куленепробивні властивості, через що вони не витримують постріл навіть з пістолету Макарова по першому класу захисту. Окрім цього, через комплектування частини бронежилетів бронеплитами неналежної якості бронежилети четвертого класу захисту прострілюються гвинтівкою та автоматом.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими територіального управління ДБР, розташованого у місті Києві.

В Офісі Генерального прокурора також відзначили, що, відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Разом з тим, засновник підприємства "ТЕМП-3000" Юрій Євтушенко у своєму блозі в Українській правді зазначає, що звинувачення у постачанні неякісних бронежилетів є безпідставними: "Його [йдеться про генерал-майора Марченко, начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ – прим. DE] і нас звинувачують в постачанні до ЗСУ бронежилетів, які втрачають свої якості після замочування у воді. Однак завдання виготовити стійкі до води жилети перед "ТЕМП-3000" не ставилося, випробування були проведені некоректно, і моделі інших виробників тест також би не пройшли".

Читайте також: Приклад для України: в Польщі провели перші випробування перспективної БМП "Borsuk"