xcounter
#

Французькі кораблі отримають вбивцю безпілотників

4888
Французькі кораблі отримають вбивцю безпілотників

Французька агенція з оборонних закупівель (DGA) обрала артустановку RAPIDFire для оснащення нових кораблів власних військово-морських сил

Система озброєння малої дальності RAPIDFire створена консорціумом Thales і Nexter. Це швидкострільна 40-мм гармата з однією ключовою особливістю – програмованими снарядами повітряного підриву.

Як кажуть розробники, це рішення дозволить кораблям боротися з цілими роями безпілотників. При цьому артустановка зможе знищувати цілі як на воді, так і в повітрі. Дальність ураження цілей становить до 4 км.

Читайте також: "Привіт друзям і ворогам": Туреччина кинула оком на морські ударні безпілотники (відео)
Артилерійська установка
Розробники стверджують, що система допоможе "розібратися" із сучасною небезпечною загрозою

Гармата вбудована у безпілотну башту, яка оснащена оптико-електронною системою управління вогнем. Аналіз загроз передається в систему управління боєм і навідник може перевірити чи скоректувати стратегію, яку запропонувала система.

Стверджується, що система має п’ять типів різних боєприпасів, з яких гармата може автоматично обирати ті, які найкраще підходять для ураження виявленої цілі.

У спільній заяві Thales і Nexter стверджують, що "система сумісна з усім спектром боєприпасів, розроблених для програм сухопутних військ". У майбутньому цю систему планують використовувати й на наземних транспортних засобах.

Хоча програма все ще знаходиться у стадії розробки, у Франції вже провели випробування з цією системою та планують оснащувати нею кораблі ВМС. Перші системи RAPIDFire французький флот може отримати у 2022 році.

Водночас безпілотні системи теж не "пасуть задніх". Наприклад, в Італії стверджують, що ройові можливості безпілотників у поєднанні з іншими системами допоможуть протидіяти ворожим силам ППО.

Так, італійський оборонний підрядник Leonardo каже, що спільно з Королівськими ВПС Великобританії вони провели успішне випробування автономної групи безпілотних літальних апаратів, кожен з яких мав як корисне навантаження активну приманку BriteCloud.

Читайте також: На що здатна модернізована версія безпілотника ACS-3