xcounter
#

Фінляндія закупила патрульні літаки RAPCON-X на базі бізнес-джета

1920
Фінляндія закупила патрульні літаки RAPCON-X на базі бізнес-джета

RAPCON-X - увішаний сенсорами та розвідувальною апаратурою літак на базі Bombardier Challenger 650

Фінська прикордонна служба у межах програми MVX вирішила законтрактувати у американської компанії Sierra Nevada Corporation спеціально обладнані літаки Bombardier Challenger 650, які повинні виконувати завдання з патрулювання кордону.

Ці машини мають замінити літаки Dornier 228, які виконують зі задачі з 1995 року, але вже не відповідають безпековим викликам нового члена НАТО.

Читайте також: Lockheed Martin випередив план з виробництва ракет MSE для Patiot PAC-3 на 1,5 року, але все одно відстає
Dornier 228
Dornier 228 фінських прикордонників

За умовами контракту два нових патрульних літака на базі бізнес-джета мають бути поставлені у 2026 та 2027 роках. Вартість угоди - 170 млн доларів, тобто по 85 млн доларів за літак у комплексному постачанні разом із супутніми послугами.

Також Sierra Nevada Corporation, яка відома тим, що виявилась єдиним учасником та автоматичним переможцем у конкурсі на нові літаки "Судного дня" для США, розкрили, що мова йде про машини під назвою RAPCON-X.

Цей літак оснащений сучасною РЛС з фазованою антенною решіткою, оптичними та тепловізійним сенсорами, іншими сенсорами та засобами спостереження та розвідки. При цьому для Фінляндії вкрай важлива функція цього літака, як і засобу морського патрулювання.

Точні характеристики всіх сенсорів RAPCON-X не розголошуються, а у публічному просторі лише можливості самого Bombardier Challenger 650. Наприклад, висота польоту у понад 13,7 км та тривалість польоту у понад 14 годин.

RAPCON-X
RAPCON-X
Читайте також: Leonardo показав випробування свого конвертоплана AW609 з авіаносця ВМС Італії