xcounter
#

Де окупанти взяли японські "бурятовозки", які мають прохідність як трактор

36337
Японський позашляховик Toyota HMV BXD10, ілюстративне фото з відкритих джерел
Японський позашляховик Toyota HMV BXD10, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або скільки росіянам коштує армійський всюдихід зразка 1990-х, і чому санкції цьому не заважають

У відкритому доступі з’явились фото, які вказують – 11-та десантно-штурмова бригада армії РФ, яка до війни дислокувалась в Бурятії, раптом отримала в своє розпорядження армійські позашляховики японського виробництва Toyota HMV BXD10. Виготовляла такі джипи компанія Hino Motors, "дочірня» структура Toyota. Рашистські пропагандони уже начебто вигадали "героїчну легенду", що свої Toyota HMV BXD10 буряти 11-ої десантно-штурмової бригади начебто "здобули в бою". Хоча схоже, тут історія була набагато прозаїчнішою.

Toyota HMV BXD10 виготовлялась спеціально на замовлення Сил самооборони Японії. А потім такі машини як "надлишкове військове майно" стали доступними для продажу цивільним. Чим зокрема користувались й підприємливі росіяни, до початку війни проти України в 2014 році. По своїй "нормативці" росіяни імпортували Toyota HMV BXD10 як снігоболотоходи, відповідно – для керування такими машинами вимагались права тракториста. На російському ринку такі джипи коштували порядка 2 мільйонів рублів, що свідчить про доволі широке поширення Toyota HMV BXD10 "за порєбріком".

Читайте також: Бельгія готує Україні допомогу, яка хоч трохи зекономить гроші на авто для ЗСУ
Японські військові розгортають міномет, для буксирування якого було використано Toyota HMV BXD10, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, коли окупанти збирали "волонтерську допомогу" своїй 11-ій "бурятській" десантно-штурмовій бригаді, то вибрали Toyota HMV саме через їх масовість. Ну і через те, що в строю Сил самооборони Японії такі джипи слугували не тільки для перевезення особового складу, але й навіть для буксирування легкої артилерії, наприклад мінометів.

Чому Японія не додумалась у свій час заблокувати вивіз таких машин в Росію, з якою точиться довготривалий конфлікт за Курильські острови, вони ж Північні території – питання залишимо відкритим.

Читайте також: Що означають слова британської розвідки про "пересадку" рашистів на старі МТ-ЛБ