xcounter
#

Чи варто Україні "виміняти" протикорабельну ракету Exocet на ЗРК SAMP-T

56906
Чи варто Україні "виміняти" протикорабельну ракету Exocet на ЗРК SAMP-T

З протикорабельними ракетами Harpoon питання "закритя неба" наразі актуальніше, ніж постачання засобів ураження ворожих цілей у Чорному морі

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив, що країна розглядає можливість передачі протикорабельних ракет Exocet – ймовірніше, йдеться про берегову батарею Exocet Mobile Coastal (EMC) з ракетами Exocet MM40.

З одного боку, новину про те, що Україна може отримати чергову протикорабельну зброю, можна вважати позитивною. З іншого – варто поставити собі питання щодо того, а чи потрібна нам ще одна протикорабельна система, коли в нас вже є Harpoon, який працює разом із вітчизняним "Нептуном", а Франція, окрім ПКР, має цікавіші варіанти озброєння для посилення Збройних Сил України?

Читайте також: Harpoon настільки налякав рашистів, що вони вирішили "сховати" свої кораблі
Harpoon
Запуск ракети Harpoon

Тут варто почати з того, що ракета Exocet має не тільки найпотужнішу версію Block 3, яка має дальність, як заявляє виробник, у 200 км, вміє уражати морські цілі під різними кутами, а також може уражати й наземні цілі, а й набагато "скромніші" версії Block 1 та Block 2, дальність яких, за різними джерелами, не перевищує 75 км

Exocet протикорабельна ракета
Протикорабельна ракета Exocet Block 3C

І є насправді велика ймовірність того, що якщо Франція й вирішить передати нам ці ПКР, то ЗСУ отримають версію ракети з дальністю до 75 км. Наскільки цінним буде таке підсилення – питання досить суперечливе, з урахуванням того, що ми вже маємо Harpoon з дальністю близько 125-140 км та "Нептун", який б'є на 280 км.

Водночас цікавим залишається той факт, що, згідно з першоджерелом, Франція розглядає постачання цих протикорабельних ракет у відповідь на запит української сторони.

Пускова SAMP-T
Пускова SAMP-T

Тобто – французи реагують саме на запит української сторони і тут можна було б припустити, що замість Harpoon у них можна було б попросити іншу систему. Передусім у цьому контексті варто згадати про зенітно-ракетний комплекс SAMP-T, який наразі для України буде актуальнішим, ніж ще одна протикорабельна система.

Зрештою, комплекс SAMP-T доволі мобільний, а також вміє перехоплювати балістичні цілі і загалом має бути дуже цінним для ЗСУ в сьогоднішніх умовах.

Читайте також: Британія надасть Україні неназвані протикорабельні ракети: розглядаємо всі можливі варіанти від Harpoon та Exocet до Brimstone