xcounter
#

Черговий "космічний" проект "Роскосмосу": на цей раз космоплан

763
Черговий "космічний" проект "Роскосмосу": на цей раз космоплан

В "Роскосмосі" затіяли чергову авантюру в умовах посткарантинних наслідків для економіки РФ

В російській державній корпорації "Роскосмос" приступили до розробки пілотованого орбітального літака для польотів до космічних станцій. Про це повідомив голова держкорпорації Дмитро Рогозін.

"Зараз розвиток пілотованої програми пов'язаний зі створенням космопланів. Ви знаєте, що і США проводять випробування, таку роботу ведуть. У нас є задумка по новому пілотованому кораблю в інтересах орбітальної станції такого ж плану", - сказав Рогозін в ефірі радіостанції "Комсомольская правда ".

Читайте також: Бездонна "Ангара": "Роскосмос" знов вимагає коштів на проект

"Це нова робота, і "Росксомос" і наш головний науковий інститут ЦНДІМАШ приступають до цієї роботи, це дуже перспективна тема", - додав він.

Буран
"Буран" перед пешим та останнім стартом

Рогозін нагадав про створення у СРСР багаторазовоого космічного корабля "Буран", для якого не було знайдено застосування. "Те, що було створено нашими великими дідами, воно випередило час, але зараз цей час приходить", - зазначив він.

Нагадаємо, орбітальний літак, до якого відносяться і космоплани і космольоти, поєднує в собі властивості літака і космічного корабля. Апарати даного типу здатні здійснювати горизонтальну посадку, а також виконувати польоти в атмосфері, використовуючи підйомну силу.

Космічне командування ВПС США запустило 17 травня 2020 року на орбіту американський безпілотний космоліт X-37B. Його довжина становить близько 9 метрів, а розмах крил - 4,5 метра. Літак 2010 року здійснив уже п'ять успішних польотів для виконання на орбіті секретних експериментів в інтересах ВПС США.

X-37B
X-37B після чергової місії

Варто зазначити, що "Роскосмос" має фінансові та технологічні проблеми. У грудні 2017 року помічник президента Росії Андрій Бєлоусов назвав держкорпорацію такою, що "ні фіга не заробляє". А на початку 2019 року колишній прем'єр-міністр Дмитро Медведєв закликав "Роскосмос" припинити "базікати, куди ми полетимо в 2030 році", менше говорити і більше робити. В даний час загальне боргове навантаження підприємств "Роскосмосу" перевищує 200 млрд рублів ($2,6 млрд).

Читайте також: ​Космічна криза Кремля: як Ілон Маск підписує вирок "Роскосмосу"