xcounter
#

Час мікро-дронів: які літальні апарати посилять розвідку французької армії

2139
Час мікро-дронів: які літальні апарати посилять розвідку французької армії

Вага дрона ANAFI – лише 500 грам, він може працювати як і поодинці, так і у форматі "рою".

Французька компанія-виробник безпілотників Parrot продасть 300 безпілотних літальних апаратів, "мікро-дронів" ANAFI для армії Франції.

Поставки усіх замовлених "мікро-дронів" мають відбутись протягом п’яти років, ціна закупівлі – невідома, йдеться в публікації порталу Defence Blog.

Читайте також: Франція запустила новий супутник CSO-2 для своєї армії: які характеристики матиме апарат

Втім, компанія Parrot наголошує, що не тільки поставить французьким військовим замовлені мікро-дрони, але й також – поставить відповідне програмне забезпечення для інтеграції цих літальних апаратів у армійські системи розвідки, та навчить особовий склад використовувати дрони на практиці.

Французькі військові заявляють, що активно інтегрують системи "штучного інтелекту" в системи армійської розвідки

Перші замовлені системи ANAFI мають бути поставлені у найближчі декілька місяців. Вага літального апарата складає лише 500 грамів, час польоту – до 32 хвилин.

Втім, як наголошує Parrot, попри скромну вагу, ANAFI оснащений складним розвідувальним обладнанням. Зокрема, дрон оснащений двома 21-мегапіксельних камерами, що мають 32-кратний зум та можуть виявляти цілі розміром з людину на відстані до 2 км з деталізацією до до 13 см. Також ANAFI оснащений тепловізійною камерою FLIR Boson, що однаково ефективно працює як і вдень, так і вночі.

Фото, що зображає мініатюрність розмірів "мікро-дрона" системи ANAFI

"Мікро-дрон" для французької армії має дуже малу шумність польоту: цей літальний апарат не чути на відстані більше 130 метрів. Систему ANAFI можна розгорнути для застосування буквально за 55 секунд. При цьому літальні апарати можна застосовувати як і поодинці, так і у форматі "рою".

Системи передачі даних повністю відповідають стандартам безпеки DGA, і ця система дозволяє передавати не тільки фото- й відеозображення чи тепловий сигнал, але й також – передану інформацію одразу інтегрувати на тактичні карти французьких військових.

Французький військовий запускає "мікро-дрон"

Компанія-розробник Parrot наголошує, що розробка їх "мікро-дрону" тримала більше двох років, і для цієї розробки був застосований увесь досвід компанії, накопичений за попереднє десятиріччя.

При цьому для виробництва безпілотників ANAFI не використовується "жодна базова система" виробництва КНР, комплектуючі для цих дронів виробляються виключно в США.

Наразі невідомо, чи буде французька армія застосувати свої "мікро-дрони" для ведення операції поза межами країни

Як раніше розповідав Defence Express, Збройні сили Польщі отримають партю мікро-дронів від компанії Asseco Poland SA, яка виграла тендер на створення мініатюрних безпілотників. Конкурс був оголошений національним міністерством оборони ще у 2018 році і за його умовами має бути створений дрон з вертикальним взльотом та посадкою, максимальною злітною масою до 1,6 кг та з максимальним габаритом до 70 см.

Окрім цього, Defence Express розповідав, що спецпризначенці Франції отримали на озброєння бронемашину Arquus Sabre, озброєну протитанковим комплексом MMP та призначену для ведення розвідки.

Також нагадаємо – ЄС планує лише в 2028 році запустити серійне виробництво своїх розвідувально-ударних дронів за проектом MALE RPAS, що мають прийти на заміну американським та ізраїльським дронам.

Безпілотний літальний апарат за проектом MALE RPAS матиме такий вигляд
Читайте також: Протидія малим дронам: коли Пентагон планує провести першу демонстрацію технологій американської промисловості