xcounter
#

Британська оборонка знову "тисне на гальма": заміна гаубиці AS90 затримується ще на два роки

1377
Британська оборонка знову "тисне на гальма": заміна гаубиці AS90 затримується ще на два роки

У кінці 2019 року британських військових звинуватили у відсутності артилерійської вогневої потужності, що відповідала б рівню тієї артилерії, яку має російська армія

Програма заміни застарілої самохідної гаубиці AS90 британської армії затримується як мінімум на два роки.

Очікується, що нова гаубиця досягне початкової операційної спроможності не раніше першого кварталу 2029 року.

Як повідомляють джерела, обізнані з програмою, рішення про відтермінування реалізації програми гаубиць було прийнято через необхідність усунення основних технічних ризиків і для того, щоб задовольнити вимоги у рамках комплексного урядового огляду в галузі оборони, безпеки та зовнішньої політики, який з’явиться наприкінці 2020 року.

Нова важка артилерія Британії мала б досягти початкових операційних спроможностей у четвертому кварталі 2026 року. Затримка закупівель гаубиці означає, що дата виводу з експлуатації гаубиць AS90 теж переноситься на два роки, а деякі з них будуть тепер знаходитися на озброєнні до 2032.

У кінці 2019 року аналітичний центр Королівського інституту об’єднаних служб (Royal United Services Institute, Лондон) звинуватив британських військових у відсутності артилерійської вогневої потужності, що відповідала б рівню тієї артилерії, яку має російська армія.

Ворожа артилерія може безкарно виконувати вогневі задачі. Якщо традиційне стримування вогню має залишитися ключовим компонентом стратегії національної безпеки Великобританії, то модернізація її вогневого потенціалу має стати ключовим пріоритетом", – зазначається у докладі аналітика RUSI Джека Уотлінга.

Наразі міністерство оборони Великобританії переглядає терміни для нового процесу закупівель. Як повідомляє Defense News з посиланням на власні джерела, у програмі висловили бажання брати участь такі компанії, як британська BAE Systems, південнокорейська Hanwa Defense, ізраїльська Soltham Systems, французька Nexter і німецька Rheinmetall.