xcounter
#

Бомбардувальник шостого покоління B-21 готується до першого польоту, літак розпочав важливі тести

9478
B-21 Raider, фото — Northrop Grumman
B-21 Raider, фото — Northrop Grumman

Вперше стелс-бомбардувальник B-21 Raider було офіційно продемонстровано у грудні 2022 року

Американський стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider у рамках підготовки до свого першого польоту розпочав руліжні випробування, які проходять на 42-му авіаційному заводі, що у Палмдейлі, Каліфорнія — очікується, що вперше в небі цей літак можна буде побачити вже у цьому році.

"Я можу підтвердити, що B-21 бере участь у руліжних випробуваннях, — повідомив у коментарі виданню The War Zone представник ПС США. — Ретельні випробування є важливим кроком у програмі льотних випробувань B-21".

Читайте також: Gripen E отримав більше крило, що збільшує бойову міць та маневреність
B-21 Raider
Стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, фото — U.S. Air Force

Він відзначив, що у рамках тестування проводяться оцінки системи, компонентів та функціональних можливостей стелс-бомбардувальника: "Це тестування дозволяє нам знизити ризики, оптимізувати проєкт і підвищити експлуатаційну ефективність".

B-21 Raider
B-21 Raider, фото — U.S. Air Force

Тестування проходить перший передсерійний літак, який у вересні цього року пройшов перші випробування двигуна на землі — крім цього бомбардувальника, на різних стадіях виробництва знаходиться ще п’ять літаків B-21 Raider. Ці шість машин будуть складати основу випробувальної групи, що базуватиметься на базі ПС США "Едвардс".

У США неодноразово заявляли, що перший політ цього літака має відбутися до кінця 2023 року — через рік після того, як ця машина була вперше офіційно продемонстрована на широкий загал.

Хоча не виключено, що ця дата може зміститися на 2024 рік — як приклад, раніше взагалі планувалося, що перший політ B-21 буде вже у 2022 році, а в грудні 2022 року говорили про середину 2023.

Читайте також: У США стартап з виробництва твердопаливних двигунів розширяється до умовних 6500 GMLRS до HIMARS на рік