xcounter
#

Бездушний напарник: Boeing нарешті презентував безпілотник Loyal Wingman

Новий БпЛА призначений для взаємодії з пілотованими бойовими літаками
995
Loyal Wingman
Loyal Wingman

Австралія має всі підстави пишатися крутою розробкою. Кажуть, що Loyal Wingman - це "перший літак, створений в Австралії більш, ніж за 50 років".

На підприємстві австралійського підрозділу корпорації Boeing (Boeing Australia) в Брісбені 5 травня 2020 року пройшла презентація першого дослідного зразка реактивного безпілотного літального апарату Loyal Wingman. БпЛА створений за проектом Loyal Wingman Advanced Development Program в інтересах ВПС Австралії і призначений для взаємодії з пілотованими бойовими літаками.

Loyal Wingman
Loyal Wingman. Так тепер виглядає завтра, але вже сьогодні...

БпЛА Loyal Wingman має стати ключовим елементом так званої безпілотної системи Boeing Airpower Teaming System. Створення системи і самих апаратів здійнюється за контрактом з ВПС Австралії, фінансування - як з боку Boeing, так і австралійського уряду.

Читайте також: США та Японія програють Китаю, якщо...

БпЛА створюється як апарат, який має керуватись і взаємодіяти з пілотованим винишувачем. Безпілотний літальний апарат повинен виконувати деякі напівавтономні місії шляхом отримання вказівок від сусідньої пілотованої платформи через канал передачі даних. Це перша спроба "ройової концепції", де розвідувальні та небезпечні місії будуть довірені безпілотнику.

Така взаємодія вважається більш реалістичною концепцією для бойових БпЛА на доступну перспективу, аніж створення повністю автономних систем.

Апарат Loyal Wingman в складі ВПС Австралії повинен керуватися з винищувачів Lockheed Martin F-35A, Boeing F/A-18F, літаків РЕБ Boeing EA-18G, базових патрульних літаків Boeing P-8A і літаків АВАКС і управління Boeing E-7A Wedgetail.

Він має застосовуватися для розвідувальних і ударних завдань, постановки перешкод, використання у якості відволікаючої цілі і т.д. При цьому БпЛА Loyal Wingman може використовуватися і в автономному режимі.

Льотні випробування першого прототипу Loyal Wingman планується вже у 2020 року. Загалом для випробувань передбачається побудувати три прототипи Loyal Wingman. Початковим застосуванням серійних апаратів буде виконання завдань розвідки і РЕБ.

Loyal Wingman
Loyal Wingman. Вид з хвостової частини

Розробником БпЛА і системи в цілому є підрозділ Boeing з перспективних проектів Phantom Works. Виробництво БпЛА практично повністю здійснюється в Австралії, де Loyal Wingman готові називати "першим літаком, створеним в Австралії більш, ніж за 50 років". Boeing сподівається, що виробництво БпЛА в Австралії спростить його експорт у треті країни, мінімізуючи вплив жорстких американських експортних обмежень.

БпЛА Loyal Wingman - дозвуковий малопомітний цільнокомпозитний реактивний літак довжиною близько 11,7 м, оснащений одним двигуном. Дальність польоту заявлена у 3700 км. Літак має носовий відсік довжиною 2,6 м для розміщення модульного цільового навантаження. У перспективі можливе оснащення БпЛА озброєнням.

Читайте також: Безпілотник "Фурія" прийнято на озброєння Збройних Сил України (відео)