xcounter
#

Армія США активувала сон та дрімоту: нові настанови вже у дії

"Солдат спить – служба йде". Тепер це стає необхідним правилом для американських вояків
Армія США активувала сон та дрімоту: нові настанови вже у дії
2521

"Солдат може дрімати якомога довше і так часто, як це можливо". Це правило - з нового армійського посібника з фізичної підготовки, який збройні сили США ввели у дію минулого місяця. Це перше оновлення посібника за вісім років, і воно відображає все більше наукових доказів того, що пікові показники для солдата включають не лише фізичну підготовку.

Рекомендація є частиною капітального оновлення посібника з фізичної підготовки армії, який перейменований на посібник з цілісного здоров’я та фітнесу FM 7-22.

Посібник тепер зосереджений не лише на виснажливих фізичних випробуваннях, таких як довгі марші та підтягування. Зараз у ньому є розділи щодо встановлення цілей, візуалізації успіху, “духовної готовності” і, так, мистецтва сну та дрімоти.

Читайте також: Екзоскелети як сучасні бойові обладунки: Україна поки що ігнорує цей тренд

Сон як складова перемоги

"Коли загальнодоступний час сну важко передбачити, солдати можуть дрімати якомога довше і так часто, як це можлио.

Солдати можуть використовувати коротку, нечасту дрімоту для відновлення недосипання та підвищення працездатності", - радить новий посібник.

Нові вимоги є наслідком того, що військові дедалі більше усвідомлюють: хронічне недосипання під час виконання завдань та місій може привести до прийняття помилкових рішень та катастроф.

Так, Військово-морські сили США нещодавно переглянули графіки сну чергових команд, з’ясувавши, що саме втома була першопричиною двох зіткнень військових кораблів з трагічними наслідками.

Хронічне недосипання під час виконання завдань може привести до прийняття помилкових рішень

Під час розгортання в Іраку та Афганістані командири часто не брали до уваги режим сну особового складу як важливу складову загальної боєздатності особового складу. Зміна розкладу, тривале чергування та нічні місії призводили до хронічної втоми. Це у свою чергу, спричинило ненаситну залежність бійців від енергетичних напоїв.

Згодом армійські дослідження показали, що солдати, які пожирали енергетичні напої, мали гірший рівень психічного здоров’я, що погіршувало стійкість до стресів у ході місій. Отже, коло замикалося…

"Армія завжди мала внутрішні правила, згідно з якими справжнім чоловікам сон не потрібен, і вони можуть просто продовжувати виконувати поставлені завдання. Але це неймовірна дурість", - сказав генерал-лейтенант Девід Барно, який був командувачем Об'єднаних сил у Афганістані з 2003 по 2005 рік. "Боротьба - це справа мислячої людини, і твій мозок не працює без сну".

Сон в армії - це розкіш для відпочинку? Ні, так вже не працює...

Генерал Барно сказав, що йому довелось докладати значних зусиль, аби "захистити вісім годин сну за ніч", виявивши, що це дає йому та підлеглим безперечну перевагу при виконанні завдань.

Правда у тому, що ми знаємо, що сон має вирішальне значення для кращого прийняття рішень. Введення цієї практики у офіційну доктрину, за його словами, допоможе покласти край старим переконанням, що сон - це розкіш для відпочинку.

Щоб сприяти гарному сну, посібник попереджає солдатів про те, що їм слід уникати відеоігор, текстових повідомлень та інших активностей на екрані своїх телофонів перед сном. Замість цього рекомендує "слухати заспокійливу музику, читати чи приймати теплий душ ". Також слід уникати алкоголю перед сном.

Це ще і про гроші

"Метою цілісної системи охорони здоров'я та фізичної форми є формування готовності та розумової стійкості для швидкої перемоги та здорового повернення додому", - йдеться у вступі до нового армійського посібника з фізичної підготовки армії США.

Посібник також містить оновлення техніки бігу, яка дозволяє уникати травм, а також розділ про важливість духовності. Також йдеться про медитацію, ведення журналів та те, як "акт служіння іншим" допомагає деяким солдатам усвідомити "взаємозв’язок усіх речей і людей".

Інтерес військових до цілісного здоров’я почався багато років тому в елітних підрозділах спеціальних операцій. Там ставилися до бійців-професіоналів як до спортсменів і до їхнього вишколу залучали тренерів, дієтологів та фіхівців з оздоровлення.

Боротьба - це справа мислячої людини, і твій мозок не працює без сну

“Перехід широкого загалу людей до фітнесу, який включає відпрацьовані фізичні вправи, краще оздоровлення та правильний сон та харчування може мати великі вигоди для військових. Як з точки зору доброго стану впродовж усього життя, так і з точки зору економії грошей для платника податків.

Розбиті коліна, поранені спини та інші травми опорно-рухового апарату - головні причини того, що Уряд витрачає мільярди доларів на рік на компенсацію військовослужбовцям після закінчення їхньої служби. Нові правила дозволять ці витрати зменшити", переконані у Пентагоні.

Читайте також: ​Азербайджан та Вірменія назвали та показали на відео втрати один одного за останній час