xcounter
#

Путін знімає з офіцерів армії Росії шапки-ушанки з каракулю - тепер "песец"

1122
Шапки-ушанки з каракулю та їх носії
Шапки-ушанки з каракулю та їх носії

Каракуль у армії Росії скінчився навіть для шапок-вушанок

Проект постанови уряду РФ, який розроблений за ініціативою Путіна, визначає, що полковники і капітани першого рангу російських збройних сил вже не будуть носити шапки-вушанки з каракулю.

"На виконання рішення президента Російської Федерації від 29 січня 2020 р. № ПР-157 вищі офіцери, полковники і капітани 1 рангу будуть забезпечуватися шапками вушанками хутряними з козирком замість шапок-вушанок з каракулю з козирком", - йдеться у російському документі.

Читайте також: ​Чому Росія не змогла запустити Т-14 "Армата" у серію

Це рішення пов’язують із тим, що Міноборони РФ зможе заощадити на формі, оскільки каракулеві шапки офіцерів в середньому обходяться удвічі дорожче хутряних.

шойгу папаха
Навіть така ерзац-папаха для Росії символ влади та статусу

Цікаво, що така каракулева шапка-вушанка була хоча б якоюсь заміною відомим папахам, яку Путін зняв з полковників та генералів ще у 2014 році. Водночас, такі шапки у радянський, а потім російській армії була предметом особливої "військової моди" та дозволяла полковникам відрізнятися зовнішим виглядом на фоні інших старших офіцерів.

Загалом, папаха була символом статусу та влади, особливо у невеликих гарнізонах, де її міг носити виключно єдиний на всю округу полковник.

Папаха офицера
Папахи, як і багато іншої армійської атрибутики були запозичені Росією з Кавказу у XIX сторіччі
Проте тепер з мріями російських офіцерів про не те що папаху, а навіть шапку-вушанку з каракулю можливо закінчити, бо навіть в пояснювальній записці до закону сказано: "полковникам (капітанам 1 рангу) шапку-вушанку хутряну не видавати".
Путін папаха
Путін повернув папахи заради "скреп", а тепер заборонив і їх ерзац-версію - шапки-вушанки з каракулю

Цікаво, що вперше папаху у російській армії відмінив у 1994 році Борис Єльцин, що викликало неабияке обурення серед офіцерів. Її, на хвилі відновлення "скреп" повернув Путін у 2005 році, але, як виявилось, не надовго, навіть з урахуванням тимчасового введення ерзац-папахи.

Проте папахи ще досі використовуються у інших силових формуваннях РФ - ФСБ, Росгвардії та Федеральній службі охорони.

Читайте також: В НАТО хочуть бачити, де і як Росія глушить GPS