xcounter
#

Сакральний або фатальний: Путін втратить Крим за сценарієм Нагірного Карабаху?

Для Путіна Крим має сакральне значення. Колаж "Радіо Свобода"
Для Путіна Крим має сакральне значення. Колаж "Радіо Свобода"
2352

Жорстоке придушення акції кримських татар в Сімферополі підтвердило виняткову вразливість Кремля до будь-яких протестів на окупованому українському півострові.

Крайня фаза переслідувань корінного народу АРК почалася 4 вересня. ФСБ під час облави затримала п'ятьох кримських татар. Серед них – першого заступника глави Меджлісу Нарімана Джелялова. Йому висунули підозру в "диверсії", за що передбачено позбавлення волі до 15 років.

Крим
Наріман Джеляль /facebook.com/dogrujol

Наступного дня біля будівлі ФСБ заарештували ще 40 представників цього народу, які вийшли на протест через викрадення співвітчизників. Їм інкримінують "непокору законним вимогам співробітників поліції".

Читайте також: Новий "Карабах" Путіна: Альянс України і Туреччини змусить Кремль поступатися у Криму

Ця різкість пояснюється "сакральністю" Криму для Путіна. Захоплення півострова дозволило йому відновити вплив в РФ, підточений "болотними" протестами. Це для нього – вітрина, що символізує імперську міць.

І – найважливіший геополітичний маркер, на який орієнтуються регіональні еліти РФ і міжнародне співтовариство.

Крим

Січень 2020 року - Володимир Путін спостерігає за пусками ракет в окуповуваному Криму, фото: EPA

Будь-які протести у Криму посилюють ризики входження РФ у період напіврозпаду і втягування у цей вир інших територій. Насамперед – Півночі Росії, Далекого Сходу, Кавказу та Поволжя...

Найменше послаблення дисципліни у зразково-показовій колонії, якою фактично є Крим, відразу загострює в РФ сепаратні настрої. Хитання у нашпигованому ФСБ і військовими Криму наближають парад сепаратних суверенітетів у більш віддалених і менш контрольованих Кремлем територіях.

Image 12

Наразі гасло "Досить годувати Москву" у більшості регіонах Росії надихає представників усіх політичних таборів і соціальних груп. У РФ його мотиваційний ефект – порівняний із фанатською кричалкою про Путіна в Україні.

Для міжнародного співтовариства репресії в окупованому Криму більш чутливі, ніж на територіях РФ. Оскільки їх жертви – люди із відносним відношенням до громадянства Росії, які представляють одну етнічну групу. А значить ідеться про військові злочини, які можна кваліфікувати як геноцид.

Крим
Для міжнародного співтовариства репресії в окупованому Криму більш чутливі, ніж на територіях РФ. Фото DPA

З огляду на це, в інтересах Кремля – за всяку ціну забезпечити на півострові політичний штиль. Для цього йому потрібно зняти фактор кримських татар, більшість яких не визнає окупацію. Путін не зміг домовитися з реальними лідерами. Тому – намагається тиснути силою. Сім років на півострові тривають етнічні репресії проти корінного народу.

Завдання України – підтримати своїх громадян, які протистоять окупації, захищаючи наші національні інтереси. І – дати привід міжнародній спільноті закручувати міцніше гайки Путіну.

Ще зарано розглядати можливість спецоперації із зачистки півострова від окупанта. Але потрібно створювати необхідні для цього політичні умови. Підтримкою кримських татар і загалом – інтересів України в Криму є будь-яке залучення міжнародної уваги до проблематики півострова і його корінного народу.

Завдання України – підтримати своїх громадян, які протистоять окупації, захищаючи наші національні інтереси

Такі меседжі викликають хворобливі реакції Кремля, змушуючи робити очевидні різкості і дурості. В результаті там пропускають потужні удари на міжнародному рингу. Згадаймо хоча би успіх Кримської платформи...

Крим
У Кремлі реально бояться вуличних протестів. Для їхнього придушення Путіним створена так звана Росгвардія. Росгвардія проводить навчання на кшталт "Заслон-2021", щоб "оцінити готовність військ до виконання складних завдань", зокрема – "спрямованих на нейтралізацію загроз державній та громадській безпеці Росії".

Але при цьому РФВажливо і те, що агресія Путіна в кримському питанні розв'язує руки місцевим регіональним елітам, готовим відчалити від дірявого судна разом із довіреними їм територіями. Аби не стати наступними об'єктами репресій.

Послаблення дисципліни у зразково-показовій колонії, якою фактично є Крим, відразу загострює у РФ сепаратні настрої

Ці процеси здатні викликати в РФ політичну турбулентність із переходом у силове протистояння центру з регіонами. І тоді Кремлю доведеться зосереджувати там основні сили і ресурси. Послаблюючи увагу з Криму і загалом України. І тоді може виявитися актуальною та сама спецоперація України в Криму.

Крим
Російські окупанти біля військової частини ЗСУ у Криму, 2014 рік. Фото "Радіо Свобода"

Те, що Київ здатний бути переконливим, свідчить зухвалий рейд спецназу ГУР Міноборони в районі Армянська (АРК) в серпні 2016-го. Тоді п'ятеро українських диверсантів на території ворога в нічному бою розгромили загін елітного російського спецназу "Вимпел", зарахувавши "навічно" в списки ФСБ їхнього командира Каменєва.

Окупанти оголосили на півночі Криму військову операцію, намагаючись затримати або знищити українських військових розвідників. Але попри ці зусилля, ті з боєм і без втрат прорвалися в Україну. Масштаби жаху, що відчули росіяни, підтверджує напис на могильній плиті Каменєва, де зазначено, що п'ятеро бійців ГУР МО переважали числом стягнуті для їх нейтралізації з інших регіонів РФ підрозділи окупаційних військ.

Ця історія підтверджує те, що ворога можна і потрібно знищувати на території, яку він начебто контролює.

"США і їх союзники" лідирують у переліку загроз, про які йдеться e Стратегії національної безпеки РФ. У липні цей документ затвердив Путін. Малюнок @ Сергій Йолкін

Як тільки наступник СРСР захитається, Україна отримає можливість відновити законний суверенітет над тимчасово окупованими регіонами. Путін, ослаблений конфліктами, виявиться для України прийнятним суперником. Якого можна буде поставити на місце, відібравши у нього вкрадене. Приміром, у форматі спецоперації у Нагірному Карабаху.

Андрій Воропаєв, спеціально для Defense Express

Читайте також: "Булати" біля окупованого Криму: Об’єднані сили ЗСУ відпрацювали атаку на танки агресора