xcounter
#

Короткий забіг в Гаазі: деталі одноденних слухань по справі МН-17

537
Слухання про справі МН-17 тривають в Нідерландах
Слухання про справі МН-17 тривають в Нідерландах

76 родичів жертв катастрофи МН-17 виказали бажання виступити під час суду, а 316 вимагають відшкодування моральних збитків

В понеділок 31 серпня 2020 року, після перерви у кілька тижнів, відновився судовий процес по справі МН17. Хоча на цей блок засідань судом було відведено два тижні, одного дня виявилося достатньо.

Інфографіка "Укрінформ"

Варто нагадати, що прокуратура Нідерландів відкрила кримінальні провадження проти чотирьох підозрюваних - трьох громадян РФ та одного громадянина України, у збитті 17 липня 2014 року рейсу MH17 малайзійських авіаліній в українському повітряному просторі. Кримінальну справу розглядають в судовому комплексі муніципалітету Схіпхол неподалік від Нідерландів. Перші слухання відбулись 9 та 10 березня 2020 року. З 8 по 10 червня 2020 року прокуратурою було надано пояснення щодо розслідування справи. Надалі, 26 червня прокуратура надала відповіді на запити сторони захисту. А вже 31 серпня була можливість виступити Групі правової допомоги, яка представляє близько 450 родичів загиблих у катастрофі MH17.

Читайте також: Роковини трагедії з МН-17: шість років потому

Перебіг одноденних слухань

Цього дня, як заведено на початку кожного наступного блоку, головуючий суддя зробив огляд змісту попередніх блоків та надав їх короткий підсумок. Він також зазначив, що відбулось на останньому засіданні і який порядок денний передбачено на 31 серпня.

А саме, на останньому засіданні рішенням від 3 липня 2020 року, суд підтримав низку вимог та клопотань прокуратури та захисту, серед яких заслуховування свідків запропонованих сторонами. Також було розпочато розслідування, яке виконує слідчий суддя.

Засідання суду по справі МН-17 в Нідерландах відбуваються в умовах карантинних обмежень

Захистом обвинувачених було подано низку клопотань щодо долучення нових документів до справи. Мова йшла про запити стосовно надання правової допомоги, поданих слідчим суддею, документів. Але суддя відмовив захисту в їх долучені. Суд вирішив, що в аргументації захисту бракувало підстав для цього. Далі, за клопотанням прокуратури, суд вирішив, що обвинувачення надасть відповіді стосовно клопотань про надання документів не пізніше 7 вересня. Також до слідчого судді звернулися з проханням надати його коментар стосовно згаданих клопотань не пізніше 21 вересня. У разі необхідності, суд прийматиме рішення під час наступного блоку засідань, який розпочнеться 28 вересня.

Також суддя згадам ухвалу від 23 березня 2020 року. Тоді суд поставив групі правової підтримки низку питань стосовно позиції найближчих родичів та наявності в них намірів щодо подання до суду вимог про відшкодування моральної шкоди. Мова йшла про те, чи має суд належні повноваження щодо оцінки вимог про таке відшкодування. Інше питання полягало в тому, за яким законом слід проводити таку оцінку. Обговорення цих питань було внесено до порядку денного.

Фактично, основна увагу суду 31 серпня була зосереджена на Групі правової підтримки. Її представник зазначив, що важливо найближчих родичів розглядати не як групу, а як окремих осіб, які зазнали страшної втрати. Оскільки кожен родич, має власну історію, власні бажання, надії та сподівання. Метою судового розгляду справи для найближчих родичів, як зазначила команда правової підтримки, є певна форма відновлення справедливості. І відшкодування є частиною визнання цього прагнення.

В тому, що стосується питань суду щодо його компетенції з розгляду вимог про відшкодування за поданням близьких родичів та закону, який застосовуватиметься до цих вимог, за клопотанням Групи правової підтримки було складено висновок експерта. На засіданні, що відбулося 31 серпня, командою було надано пояснення стосовно цього висновку.

Адвокати постраждалих повідомили про те, що 76 родичів жертв катастрофи виказали бажання виступити під час розгляду справи МН17 у суді. Ще 127 родичів хочуть подати письмову заяву про шкоду, завдану жертвам, а 316 родичів вказали, що хочуть подати заяву на отримання (фінансової) компенсації.

Переважна більшість хоче висловитися в суді особисто, але дехто з потерпілих хотів би зробити це через відеозв'язок або заздалегідь записавши свій виступ на відео, який буде продемонстровано під час майбутніх засідань. В свою чергу, прокуратура стверджує, що на цей момент від потерпілих вже було отримано 11 письмових заяв. В цілому, суд може погодитися з такою позицією. Напевно, протягом одного дня зможуть виступати по 10 осіб, які мають таке право.

Адвокати обвинуваченого Олега Пулатова

Адвокати Олега Пулатова, єдиного підозрюваного, який у судовому процесі представлений захистом, повідомили суд, що вони не змогли поїхати до Росії, щоб зустрітися зі своїм клієнтом під час двомісячної літньої перерви в слуханнях через пандемію. Однак, вони повідомили суд про своє бажання поїхати у найближчому майбутньому до РФ, щоб відвідати свого клієнта. "Протягом останніх місяців ми зробили все можливе, щоб поїхати до Росії, але рейсів не було, або вони були скасовані в останню хвилину", - прокоментувала Сабін тен Дуссхате. Вона також повідомила, що на цей момент заброньовано квитки на авіарейс і, схоже, що він все ж таки відбудеться.

Розгляд справи продовжиться на наступному засіданні, яке заплановане на 28 вересня 2020 р. На ньому, зокрема, обговорюватимуться результати дії захисту.

Швидко, не значить непомітно

Незважаючи на швидкість останніх слухань в Схіпхолі, нідерландське суспільство дуже уважно слідкує за розвитком подій навколо МН17. При цьому дії суду, який має високий ступінь довіри, не піддаються сумніву. Справа в тому, що збиття даного рейсу набуло статусу національної трагедії і сприймається багатьма нідерландцями як особиста образа. Вбивство такої великої кількості підданих Королівства, не є чимось, що вони забудуть та пробачать.

Посольство РФ в Королівстві Нідерланди

А тому, будь яка інформація стосовно перебігу розслідування та судового процесу по МН17 стає головною новиною і широко висвітлюється в національних ЗМІ. І це відбувається незалежно від дій російської пропаганди. Кремль не припиняє своїх спроб вплинути на громадську думку, використовуючи для цього, в першу чергу, соціальні мережі, тролів та місцевих прибічників конспірологічних теорій. Однак, схоже, що нідерландське суспільство, все ж таки, виявилось спроможним виробити імунітет проти російської пропаганди.

Цьому посприяла ціла низка гучних скандалів навколо РФ, які відбулися останнім часом як в самих Нідерландах, так і на міжнародній арені. Одним із останніх, як раз трапився напередодні слухань. Так, 17 серпня 2020 року Міністерство закордонних справ Росії, заявило, що в машині російського військового аташе у Нідерландах, наче б то, було виявлено "шпигунський прилад". Домініка Кулінга, заступника посла Нідерландів, була викликана до МЗС РФ для надання пояснень.

Рештки збитого рейсу МН-17 на окупованій території Донбасу, липень 2014 року

За словами росіян, мова йшла про "відстежувальний пристрій", за допомогою якого можна стежити за пересуваннями дипломатичного автомобіля. У встановленні згаданого пристрою РФ звинуватила нідерландські спецслужби. Однак, місцеві експерти вважають, що це була умисна операція Москви, щоб помститися за MH17 та видворення російських шпигунів у зв’язку із спробою здійснення хакерської атаки на мережу ОЗХО (Організації з заборони хімічної зброї) в Гаазі, а також створити певний фон напередодні чергових засідань. В решті решт, зробити великий скандал з цього приводу не вдалося. Справа в тому, що заявам росіянам тут вже давно не вірять. Все почалося ще з 2012 року - з арешту та обвинувачення у шпигунстві на користь РФ Раймонда Валентино, який у якості співробітника МЗС у Гаазі роками передавав росіянам сотні конфіденційних документів. Потім був інцидент з арештом російського дипломата Дмитра Бородіна, побиття у Москві нідерландського дипломата Онно Ельдеренбоса і багато іншого. До купи негативного іміджу РФ в Нідерландах додається підтримка Кремлем диктаторських режимів в Сирії та Венесуелі, і, зокрема, отруєння Скрипалів та Навального.

Нідерландців бентежить і вражає поєднання цинічності, зухвалості та незграбності з якою РФ намагається відгородити себе від відповідальності.

На тлі поступового погіршення стосунків між країнами, нідерландське суспільство демонструє все меншу готовність довіряти черговим "гучним заявам" з боку РФ, особливо напередодні суду по гучній справі МН-17. Здебільшого, РФ дискредитувала себе в очах нідерландців. І ті, хто виступає в ролі "адвокатів" РФ, все більше і більше виглядають як маргінали.

Тож, суд по справі МН-17 триває. І незважаючи на швидкість його проведення під час останніх слухань 31 серпня, процес стає все ближче до логічного завершення – визначення винних у трагедії, яка сталася на сході України у 2014 році.

Дмитро Дітюк-Сніцаренко для Defence Express

Читайте також: Суд по справі МН-17: що стало відомо на перших слуханнях в червні