xcounter
#
Роковини трагедії МН-17

Роковини трагедії з МН-17: шість років потому

Роковини трагедії МН-17
278

Рівно шість років назад в небі над Донбасом сталася трагедія, причина якої має корені в Кремлі

17 липня 2014 року в небі над Донбасом малайзійський Boeing-777 рейсу МН-17 був збитий ракетою "земля-повітря", запущеної з непідконтрольних Україні територій з російського ЗРК "Бук-М1", доставленого з РФ. Незважаючи на чисельну кількість доказів та свідчень про вину саме Москви в цій трагічній події, Кремль відкидає свою провину і продовжує перекладати "з хворої голови на здорову" - дезінформувати міжнародну спільноту та створювати альтернативну реальність в якій сам і живе.

Наразі встановлено

Читайте також: Суд по справі МН-17: що стало відомо на перших слуханнях в червні

Варто нагадати, що за підсумками розслідувань, проведених ще в 2014 р фахівцями Ради безпеки Нідерландів, Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, The Boeing Company, Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), Європейської організації з безпеки аеронавігації (Eurocontrol), Міжнародної організації кримінальної поліції (Interpol), Європейського поліцейського управління (Europol), Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA), Національної ради з безпеки на транспорті (NTSB), а також експертами Австралії (ATSB), Великобританії (AAIB), Індонезії (KNKT), Італії (ANSV), Малайзії (DCA), Німеччини (BFU), США, Франції (BEA) встановлено, що "причиною падіння літака МН-17 в липні 2014 р. стало його ураження боєголовкою моделі 9N314M ракети класу "земля-повітря" серії 9M38 (ними оснащують сучасні російські «Буки»), здетонували на відстані приблизно метр від передньої лівої верхньої частини фюзеляжу авіа лайнера в 13:20:03 (16:20:03 за київським часом) на висоті 10,1 км, випущеної з території, окупованій проросійськими бойовиками на південному сході, недалеко від міста Торез. В результаті чого загинули ще в повітрі від баротравми і дуже низьких температур внаслідок миттєвої розгерметизації - 298 пасажирів, включаючи 80 дітей.

Інфографіка ІА Укрінформ

Далі, в жовтні 2015 Рада безпеки Нідерландів офіційно оприлюднила технічний звіт про причини авіакатастрофи, в якому зроблено висновок, що літак збитий ракетою комплексу "Бук", який був доставлений з Росії в Україну. Уже в кінці вересня 2016 року світова спільнота почула звіт Міжнародної слідчої групи (МСГ/JIT) про причини катастрофи пасажирського літака "Малайзійських авіаліній". Міжнародні слідчі підтвердили попередні висновки, підкресливши, що район, з якого було запуск ракети, на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів і бойовиків. Самохідна вогнева установка "Бук" була після того, як її використовували для атаки на авіалайнер рейсу МН17, доставлена на територію Росії.

У травні 2018 р МСГ/JIT оголосила про те, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом якого був збитий літак, належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії. Тоді ж були продемонстровані окремі фрагменти ракети і її серійний номер 9Д1318869032, який вказує на країну походження. Крім того, були представлені відео та аудіо матеріали, що підтверджують, що ЗРК "Бук-М1" був завезений в Україну з території РФ.

Глави МЗС країн-членів G7 підтримали висновки МСГ (JIT) і рішення урядів Нідерландів та Австралії, які офіційно визнали РФ державою, відповідальною за збиття малайзійського літака і закликали Росію негайно розпочати співпрацю з міжнародним наслідком.

18 червня 2019 Генеральна прокуратура Нідерландів і СБУ на основі розслідування МСГ (JIT) висунули офіційне звинувачення (підозру) в організації скоєння терористичного акту (збивання літака МН17), за попередньою змовою групою осіб, серед яких колишній "міністр оборони", так званої, "ДНР" громадянин РФ Ігор Стрєлков (Гіркін), його заступник Сергій Дубінський (позивний "Хмурий") та голова так званого "ГРУ ДНР" Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), що також є громадянами Росії, та командир "розвідувального батальйону" квазіреспубліки громадянин України Леонід Харченко (позивний "Крот"). Трохи пізніше, до даного списку долучився екс-начальник ППО "ДНР" громадянин України Володимир Цемах, який публічно (під час відеозйомки) говорив, що допоміг приховати російську ракетну установку "Бук" і частину її екіпажу. Загалом відомо про причетність цієї катастрофи більше ніж 100 осіб.

Причетні до збиття літака МН-17 в повітряному просторі на сході України за висновками JIT

Незважаючи на резонансність справи і очевидну необхідність у розгляді на майданчику Міжнародного трибуналу ООН, її розглядають лише в межах правової системи Нідерландів. Це пов’язано з тим, що РФ, користуючись правом вето, стала єдиною країною, яка заблокувала в липні 2015 року рішення Ради безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу. Тим самим, фактично, підтвердила свою причетність до трагедії.

Судовий процес

Безпосередньо слухання по справі МН-17 розпочалися 9 березня 2020 року на території судового комплексу Схіпхол неподалік від Амстердама (Нідерланди). З деякими перервами, незважаючи, навіть, на поширення пандемії на COVID 19, засідання відбувалися в березні, червні та липні поточного року. Суд, прокуратура та адвокати за цей час висловили власні позиції по справі та подали відповідні запити та клопотання, на які частково отримали відповіді.

Суд по справі МН-17 в Нідерландах
Так, сторона державного обвинувачення офіційно заявила про підозру чотирьом фігурантам справи (Ігорю Стрєлкову (Гіркіну), Сергію Дубінському, Олегу Пулатову та Леоніду Харченку) за двома статтями Кримінального кодексу Нідерландів – 168-ій (причетність до катастрофи літака, до 15 років тюремного ув'язнення) і 289-ій (вбивство, до 30 років в'язниці).

Жоден із обвинувачених за кілька місяців розгляду справи, так і не з’явився на засідання суду. Лише інтереси одного - Олега Пулатова, представляє міжнародна група адвокатів (два голландських та один російський). При цьому представниця з РФ Олена Кутьїна, має в суді статус спостерігача.

Через загрозу фізичної розправи обвинувачення засекретила свідків. Їм було присвоєно індивідуальні номери, за якими вони в подальшому проходитимуть в справі. Особливо важливим з них є свідок "M58", який є проросійським добровольцем, що приєднався до сепаратистів і охороняв перехрестя поблизу місця катастрофи МН17 в день трагедії. Загалом імена 12 свідків у справі засекречені аналогічним чином.

Під час судового процесу державне обвинувачення наголосило, що має належні докази, які свідчать, що рейс МН-17 Малайзійських авіаліній був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Висновок зроблений прокуратурою на підставі перевірки всіх можливих варіантів - вибух зсередини літака, обстріл MH-17 іншим літальним апаратом або ракетою від ЗРК "Бук" чи іншого зенітного комплексу.

При цьому, сторона обвинувачення дотримувалася трьох ліній для перевірки надійності отриманої інформації - достовірність, зв’язок з іншими доказами, такими як криміналістичні розслідування, та покази свідків і наявність альтернативних доказів.

В результаті проведеної роботи альтернативні версії, які надавалися російською стороною, не були підтверджені. Якщо коротко окреслити в цьому контекстів меседжі прокуратури, то:

- версія з вибухом в середині літака визнана хибною, про що свідчать сажа та оплавлення на зовнішній частині уламків MH17, отвори в середину борту та уламки від бойової частини ракети в тілах членів екіпажу;

- наявність другого літака поряд з пасажирським спростована, через відсутність його на радарах, як українських, що працювали поряд, так і російських. Диспетчер на ім’я Карлос, який нібито бачив другий літак, виявився шахраєм, якому заплатили за поширення хибної інформації. Відомості про те, що українські та російські диспетчери, що супроводжували МН-17, і нібито обговорювали наявність другого літака є фейком. Реальний запис розмови не містить даної інформації;

- присутність поблизу н.п. Зарощинське українських ЗРК та представлені під це супутникові знімки, а також результати експертизи "Алмаз Антей" викликають великі сумніви. За версією слідства, РФ, скоріш за все, зманіпулювала з датами знімків, видавши ті, що були зроблені раніше за нові саме на дати трагедії. Дані на фото, оприлюднені Міноборони РФ щодо розташування українських ЗРК "Бук" в районі трагедії, спростовані фото Європейським космічним агентством (ESA) та Google Earth;

- слідство зібрало достатньо інформації про те, що н.п.Зарощенське, поблизу якого нібито було здійснено запуск ракети по літаку МН-17, задовго до 17 липня 2014 року не перебував під контролем українських збройних сил. Одночасно з цим відсутні конкретні дані (випалена земля, сліди на поверхні, свідчення очевидців пересування ЗРК в цьому районі, тощо) стосовно реального запуску ракети поблизу даного населеного пункту. Натомість,є все це в районі Первомайського поблизу Сніжного;

- обвинувачення також вивчило дані про ракету, передані Міністерством оборони Росії в 2018 році. Російське військове відомство стверджувало, що ракета, якою міг бути збитий "Боїнг", була передана в українську військову частину ще в 1986 році. Слідство заявило, що в документах є суперечності, зокрема, тип ракети, про який у них говориться, не відповідає тому типу, яким імовірно був збитий "Боїнг".

Однак, всіх цих аргументів виявилося недостатньо для захисту, який в судовому процесі зайняв позицію ставити все під сумнів та знову почав озвучувати всі ті наративи та фейки, які поширювалися пропагандою РФ. Знову у суді пролунала версія щодо причетності до трагедії українського літака тактичної авіації Су-25, українського ЗРК "Бук", прозвучало посилання на "диспетчера Карлоса" та російську пропаганду, в повідомленнях якої мали місце коментарі свідків, які, нібито, бачили літак тактичної авіації в небі в цей день. І це при тому, що прокуратура всі ці "докази" та "аргументи" на перших слуханнях, фактично спростувала.

Адвокати Пулатова по справі МН-17 в Нідерландах

Крім того, адвокати Пулатова роблять акцент на необ’єктивності розслідування через дотримання лише єдиної версії і намагаються підштовхнути суд до перевірки.

Очікуваною тут є позиція Москви, яка, де-факто, не переймається за свій імідж та дії своїх громадян. Суд в Нідерландах Кремль публічно ігнорує та офіційно, через речника МЗС, заявляє про його "заангажованість та необ’єктивність", хоча і прекрасно розуміє, що реальних аргументів і доказів (а не фейків) по справі у Москви не має.

Отже, наразі захист та РФ, фактично, діють в рамках єдиної стратегії, спрямованої затягнути судовий процес на багато років. Москва розраховує на те, що з часом про справу забудуть, зменшиться увага населення і головне – зміниться політична ситуації в Нідерландах та в Європі загалом. Кремль хоче побачити за 4-5 років лояльну до себе західну політичну еліту.

Напевно, вбачаючи це Нідерланди почали паралельній процес, який надасть ще більшої резонансності справи та матиме більш негативні наслідки для РФ.

Паралельний процес

Одночасно з національним судовим процесом в Окружному суді Гааги Нідерланди подали проти Росії позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Відповідне рішення було прийняте урядом Нідерландів на початку липня 2020 року. Таким чином Амстердам підтримав родичів загиблих, які раніше вже подали свої позови в ЄСПЛ проти держави Росія.

В позові, який був 15 липня 2020 року зареєстрований в суді, йдеться про порушення трьох статей Європейської конвенції з прав людини: статті 2 про те, що ніхто не може бути умисно позбавлений життя; статті 3 про неприпустимість катувань, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання; і статті 13 про право на ефективний юридичний захист в національному органі. Крім того, було наголошено, що подаючи цю міждержавну скаргу, Нідерланди підтримують всіх 298 жертв катастрофи MH17, 17 різних національностей і їх найближчих родичів. «Досягнення справедливості для 298 жертв падіння літака рейсу MH17 є і залишиться вищим пріоритетом уряду», - сказав тоді міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок.

В уряді Нідерландів також зазначили, що надають великого значення зустрічам з представниками Росії з приводу її відповідальності як держави за катастрофу MH17. «Мета цих зустрічей полягає в тому, щоб знайти рішення, яке виправдовує величезні страждання і збиток, заподіяний збиттям літака рейсу MH17», - наголошують в уряді.

Однак, Росія відповіла на ці дії в традиційній для себе манері. Міністерство закордонних справ РФ розцінило позов Нідерландів в зв'язку зі знищенням Boeing рейсу MH17 в 2014 році як "черговий удар по російсько-нідерландським відносинам". Також Міністерство юстиції Росії "категорично" відкинуло звинувачення в причетності до знищення пасажирського літака.

Фактично, нічого іншого від Кремля не слід було і очікувати.

Однак важливо ще й те, що паралельно із судовим процесом випливають все нові докази та свідки причетності РФ у збиття літка МН-17. Окрім озвучених під час інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону свідчень по справі Ігоря Стрєлкова (Гіркіна), цього літа СБУ затримали в Україні особу, яка брала безпосередню участь у створенні та керівництві "розвідувального управління" "ДНР". Її ім’я силовики не розкривають. Причини пояснюються коротко: "таємниця слідства". У той же час в СБУ заявляють: останні шість років ця людина була одним з кураторів керівництва угруповання "ДНР" і позаштатним співробітником ГРУ Збройних сил Росії.

Ця людина може виявитися важливою по справі МН-17, адже знала про всі процеси, що відбувалися в "ДНР". СБУ опублікувала перехоплені телефонні розмови затриманого з громадянином РФ Сергієм Дубінським, який також проходить по справі. Їх зміст вказує на непросту роль даної особи в процесах, що відбувалися в регіоні на той момент.

Що буде надалі?

Судді та родичі загиблих припускають, що судовий процес розтягнеться на 4-5 років. Однак вже зараз можна сказати, що простір для маневрів у РФ поступово звужується. Москва чудово це розуміє, також як і наслідки від судових процесів. А тому окрім затягування суду, Кремль намагається використовувати весь свій ресурс закордоном - медіа, спецслужби, дипломатичні установи і т.п., з метою поширення дезінформації та максимального "збиття" негативного фону навколо себе, шляхом формування сумнівів у позиціях західних можновладців. Частково, Кремлю це вдається. Однак, варто зрозуміти, що якими б не були кроки Москви і міжнародна обстановка - правда, все одно переможе, рано чи пізно. І це слід розуміти.

Наступний етап суду в Нідерландах відбудеться з 31 серпня до 13 листопада 2020. Після цього слухання продовжаться вже у 2021 році - з 1 лютого до 26 березня. За цей час чітко стане зрозумілою динаміка процесу та його перспектива.

Тож, спостерігаємо та очікуємо на справедливе покарання причетних до збиття літака рейсу МН-17 російських злочинців…

Читайте також: Чергові слухання по справі МН-17: російська сторона апелює на "багі" в YouTube