xcounter
#

Коли впаде режим Путіна і до чого тут Кадиров

12139
Владимир Путин и Рамзан Кадыров
Владимир Путин и Рамзан Кадыров

"Кадировська гвардія" давно відома в Україні. Ще 2014 року чеченські бойовики заходили на українську територію на Донбасі. Усі ми бачили відео, де чеченці бравурно їхали "розправлятися" з українськими військовими у Донецькому аеропорту. Однак нам також добре відомо, що було далі і хто і як повернувся додому...

Історія повторилася у 2022 році. У лютому Рамзан Кадиров заявив, що близько 70 тис. силовиків із Чечні готові добровільно попрямувати на територію України.

Тоді на мітингу в центрі Грозного, де, за його словами, зібралося 12 тисяч людей, він заявив: "Ми ще раз зібралися, щоб показати, що ми підтримуємо повністю рішення (про проведення так звано] "спецоперації в Україні") верховного головнокомандувача і ми виконаємо будь-який наказ, ми готові на це, ми готувалися, готові і готуватимемося завжди". Голова Чечні тоді зазначив, що вже складено списки силовиків, готових вирушити в Україну, і що це близько 12 тисяч людей.

Читайте також: Ворог на всіх напрямках має втрати: оперативна інформація Генштаб ЗСУ
Путін та Кадиров

Звичайно, це все показуха. Насправді кадировці давно вже були задіяні у процесі вторгнення в Україну. Як відомо, ключова роль в "операції" РФ проти України була відведена захопленню Києва та фізичній ліквідації вищого керівництва країни, включаючи президента. Ця робота була доручена голові Чечні Рамзану Кадирову, і під час зустрічі 3 лютого 2022 року він особисто був проінструктований про це.

Київ під захистом ЗСУ

Завданням чеченців було визначено зачистку Києва, фізичну ліквідацію та "профілактична робота" з українськими лідерами.

За даними ЗМІ, після цього в Грозному терміново було утворено ударне угруповання на чолі з помічником Кадирова по силовому блоку Данилом Мартиновим. Надалі вони увійшли до складу угруповання сил Росгвардії, приданого до частин та з'єднань Східного військового округу, розгорнутих на території Білорусі, яке 24 лютого розпочало вторгнення в Україну на київському напрямку.

Кадиров із помічником по силовому блоку Данилом Мартиновим

Пізніше угруповання увійшло до України у складі колони, що налічує понад 250 одиниць техніки та понад 1,5 тисячі особового складу "найкращих бійців Чеченської Республіки".

Але вже 26 лютого на підступах до Києва в районі Гостомельського аеропорту кадировська гвардія зазнала важких втрат. 26 лютого, після розвідки з використанням БПЛА, Збройними силами України за двома локаціями кадировців у районі Гостомеля було завдано нищівного удару, внаслідок якого, за інформацією ГШ ЗСУ, загинув близький до Кадирова командир 141-го моторизованого полку Росгвардії Чечні Магомед Тура.

За словами Секретаря РНБО Олексія Данилова, українському керівництву стало відомо про спецоперацію кадировців із вбивства президента Володимира Зеленського. Данилов повідомив, що представники ФСБ, які не хочуть брати участь у кривавій війні, передали українській владі інформацію, завдяки якій елітну кадировську групу було знищено.

Українському керівництву стало відомо про спецоперацію кадировців із вбивства президента Володимира Зеленського

"У них був розподіл на дві групи, ми їх відслідковували. Одна група була накрита в Гостомелі, інша зараз під прицілом. Ми нікому не віддамо ні нашому президенту, ні нашій країні. Це наша земля, забирайтеся звідси" - сказав Олексій Данилов.

Цікавий момент, який говорить багато про що. Знищення кадировців стало можливим завдяки оперативній інформації, отриманій від "співробітників ФСБ РФ, які хотіли запобігти кровопролиттю".

Насправді ж, за даними української розвідки, підтвердженими матеріалами перехоплення, Путін, крім того, що покладав на Кадирова таке важливе завдання, паралельно доручив ФСБ РФ контролювати його виконання. У центральному апараті ФСБ було створено тимчасову оперативну групу, яка фіксувала кожен крок Кадирова та близьких до нього людей.

Навіщо? Та тому що збожеволілий Путін із відправкою в Україну кадировців вирішує ключове для себе питання - ослаблення потенціалу самого Кадирова. Адже силові структури Чечні, сформовані за національною ознакою сьогодні налічують близько 30 000 бійців, які підкоряються лише керівнику Чечні. Це великий потенціал. При цьому всі вони добре екіпіровані і підготовлені. Це дозволяє Рамзану Кадирову бути впевненішим у своїх діях.

Про це свідчать його вчинки останніх років. Глава Чеченської Республіки фактично творить на своїй території все, що вважає за потрібне і все, що відповідає його особистим переконанням. І це відбувається за повного потурання влади. Чого тільки варті події із суддею Верховного суду республіки Сайді Янгулбаєвим.

У Нижньому Новгороді чеченські силовики увірвалися в його квартиру і насильно забрали дружину Зарему Мусаєву в Грозний. Її заарештували на два місяці за підозрою у чиненні опору працівникам правоохоронних органів. І все лише за публічну критику діяльності керівництва республіки.

Кадиров також назвав "терористами" журналістку "Нової газети" Олену Мілашину, яка пише про Кавказ, і голову "Комітету проти катувань" Ігоря Каляпіна. Він закликав їх затримати. Такий самий статус керівник Чечні пізніше надав редакціям "Нової газети" та телеканалу "Дощ". Мілашина тимчасово виїхала з Росії, побоюючись погроз Кадирова.

При цьому Путін не втручається, а дозволяє Кадирову творити, що заманеться. Це надає впевненості Рамзану Ахматовичу, проте насправді це просто брехня. Кремль в особі Путіна просто знає, що в потрібний момент він може знесилити і знекровити Кадирова.

Отже, і тримати на прив'язі. І один із таких способів - війна за межами країни, де гинуть чеченці, ось тільки не зрозуміло за що. За міфічних бендерівців та нацистів, яких жоден чеченець ніколи й наживо не бачив? Якщо Кадиров справді любить, як він каже, свій народ, він повинен робити все для підвищення його добробуту, а не для знищення.

война
Знищена в Україні бойова техніка ЗС РФ

Незабаром прийде усвідомлення ще одного моменту.

Міжнародні санкції, які запровадили у відповідь на агресію Росії проти України, відчують і в Чечні. Сьогодні Московію стрімко вимикають зі світової економіки, курс рубля почав упевнене падіння, іноземні компанії виводять свій бізнес із країни, повітряний простір вже закритий для російських літаків, а кораблі не хочуть пускати до портів.

І це лише початок. Далі буде ще гірше. За таких умов навряд чи бюджетні дотації, які є левовим джерелом фінансування Чечні, зростатимуть. Чеченській Республіці та його керівництву доведеться навчитися жити по-іншому.

Міжнародні санкції, які запровадили у відповідь на агресію Росії проти України, відчують і в Чечні

У таких умовах може Рамзану Ахматовичу варто задуматись і не бути покірним пішаком у руках ляльковода Путіна. Якщо "голова" не може адекватно оцінювати ситуацію, тоді може Кадирову варто грати свою власну роль.

Чеченський народ неодноразово демонстрував і доводив життям тисяч своїх героїв загиблих у боротьбі з Московією патріотів, що заслуговує на свій власний шлях, відмінний від того, який диктує Кремль і який розуміє, що перспектива життя і майбутнього Путіна перебуває в руках, у тому числі маленького та гордого чеченського народу.

Юрій Кречетов, спеціально для Defense Express

Читайте також: Що Захід має надати Україні швидко, щоб допомогти на полі бою
ТЕГИ Війна