xcounter
#

Чому завадити потраплянню до РФ мікросхем для озброєння майже неможливо

Чому завадити потраплянню до РФ мікросхем для озброєння майже неможливо
8539

РФ, навіть у випадку тотальних санкцій, насправді має вже налагоджений механізм з якого лише треба "струхнути пил"

У мережі з'явився детальний аналіз західних електронних комплектуючих, які використовуються у російській радіостанції Р-187П "Азарт" та комплексі розвідки, управління та зв'язку "Стрелец".

Відповідний результат аналізу були опубліковані Генштабом ЗСУ під час брифінгу під час доповіді представника центру трофейного та перспективного озброєння та техніки полковника Олександра Заруби (на відео з 43 хвилини).

Читайте також: Скільки часу потрібно, щоб розгорнути спільне виробництво сучасної БМП на прикладі Угорщини та KF41 Lynx

"Екіпірування російського військовослужбовця у багатьох випадках скопійоване із західних зразків і має іноземні комплектуючи. Без іноземних компонентів виробництво таких зразків практично неможливе", - зазначив Олександр Заруба.

Зокрема основні компоненти радіостанції Р-187П "Азарт", яка подавалась у РФ, як "аналоговнєтна" розробка, містить наступні західні електронні компоненти (детальні скріншоти опубліковані Telegram-каналом "Оперативний ЗСУ".

Щодо комплексу "Стрелец", який входить у повний набір екіпіровки піхотинця "Ратник" ситуація аналогічна.

І фактично всі компоненти не відносять до товарів навіть подвійного призначення і доступні для продажу майже у будь-якій точці світу.

Наприклад, модуль Spartan-6 з "Азарта" можливо придбати через AliExpress, а генератор довільних сигналів AD9747 прямо на сайті виробника хоч і не можливо замовити з доставкою до РФ чи Білорусі, але цілком можливо доставити до Вірменії, Сербії чи будь-якої іншої доволі наближеної для вирішення цього питання країни. І це навіть на "побутовому" рівні, не говорячи про постачання промислових партій через підставні фірми.

Аналогічно не відносяться до такої "цивільної" продукції й планшети від Handheld чи Leica, які призначені для, скоріш, промислових задач. Але їх заміна на аналог з Китаю, скоріш за все, взагалі не становить значних проблем.

Більше того, за часи існування СРСР був розроблений доволі ефективний механізм доступу до західних електронних компонентів, які активно завозились та клонувались у самому Союзі. Зокрема значна частина мікросхем, які виготовлялись у СРСР були просто копіями західних. Нижче таблиця "оригинал-копія" мікросхем американської Texas Instruments:

І фактично на цих та інших мікросхемам і будувались всі радянські комп'ютери, включно з тим, які встановлювались в озброєння, на кшталт систем у зенітних ракетних комплексах. Більше того, у часи "потепління" до СРСР західні країни, в тому числі й США, постачали навіть тодішні "суперкомп'ютери". Офіційно вони йшли для наукових мирних завдань, метеорології або нафтовиків. При цьому мова йшла не про мотлох, а тодішні "бестселери" - Burroughs (з 1970-х років) та IBM S/360 (у 80-х роках).

IBM S/360
IBM S/360, на Заході, фото встановленого у СРСР немає, бо рядовим громадянам про це знати було не обов'язково

А санкції, які були накладені на СРСР та контроль за електронікою часів Холодної війни навіть не варто порівнювати із сучасним реаліями. І навіть якщо фантазувати й уявити, що відносно РФ будуть введені тотальні санкції, то все що залишиться Кремлю - "струхнути пил" з відпрацьованого механізму, який діяв у часи СРСР і елементи якого, з огляду на все, й досі працюють.

А насправді зараз Кремлю навіть й перейматись немає про що, бо навіть самостійно копіювати РФ нічого не потрібно, бо можливо просто "Русланами" вивозити з Китаю все необхідне.

Читайте також: США тренуються збивати рашистські Х-101, "допомагає" заслужений F-117
ТЕГИ Війна