xcounter
#

Чому рашисти доглядом судна Sukru Okan успішно "прострелили собі ногу"

9050
Sukru Okan (фото: marinetraffic)
Sukru Okan (фото: marinetraffic)

Кремль міг обрати будь-який інший район у Чорному морі для своїх відверто піратських дій, але обрав турецьке судно Sukru Okan біля берегів самої Туреччини

Догляд рашистками судна Sukru Okan, яке було під прапором Палу, але є турецьким, цілком може стати найбільшою помилкою, якою здійснив Кремль відносно цивільного судноплавства у Чорному морі.

Сам інцидент, який відбувся 13 серпня, стався або поряд із територіальними водами Туреччини, як пишуть аналітики Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, або взагалі у водах країни НАТО, як з посиланням на джерела з танкера Olvia, повідомляє спільнота Snform Napalm.

Читайте також: В "Атлон Авіа" розповіли про стан розробки українського дрона-камікадзе "Грім" і які є перепони
Sukru Okan
Місце догляду за даними Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень

Зараз офіційна Анкара утримується від офіційних остаточних заяв, взявши паузу фразою - "інцидент розслідується".

Хоча сама активність Чорноморського флоту РФ біля берегів Туреччини, а догляд цивільного судна здійснював патрульний корабель проєкту 22160 "Василий Быков" направивши оглядову команду на вертольоті Ка-29, цілком логічно вимагає певних кроків.

Більше того, Анкара цілком могла б проігнорувати цей інцидент, якби він не проходив у її берегів, а рашисти б обрали будь-яке інше судно, не пов'язане із Туреччиною. Але своїми діями рашисти цілком змогли просто "прострелити собі ногу".

Але від Туреччини навряд слід очікувати будь-яких "симетричних дій", бо їй це не потрібно. У руках країни знаходиться значно простіший інструмент - протока Босфор. І хоча формально цивільне судноплавство по ній вільно, але Анкара поступово його обмежувала з огляду на заходи безпеки судноплавства.

Цей процес Туреччина почала з середини 90-х років з огляду на велику кількість інцидентів, поступово наростивши їх до, наприклад, наявності відповідного страхування, руху лише у денний час доби для великих суден, попередження про проходження за певний строк, обов'язкове супроводження суден з небезпечним вантажем буксирами тощо.

А останнє посилення правил було пов'язано з інцидентом із судном Vita Spirit, яке втратило керування і врізалось у будинок на березі протоки.

Тобто Анкара може у будь-який момент знову посилити заходити безпеки через Босфор, наприклад, обов'язкове супроводження буксирами старих танкерів та наявність ще більшого розміру страхування. А для РФ, яка зафрахтувала для перевезення нафти Чорним морем якраз такий "іржавий флот", це може бути фатальним. Бо або вільних буксирів "не буде", або ставки страхування зроблять перевезення нерентабельними взагалі.

А для Кремля експорт нафтопродуктів Чорним морем - це мільярдні кошти. Лише за минулий місяць з чорноморських портів РФ вийшло 192 танкери загальним дедвейтом 12,2 млн тонни. І Туреччина має найбільший у Чорному морі важіль для того, щоб під абсолютно логічними приводами забезпечення безпеки судноплавства дати Кремлю адекватну відповідь на відверто піратські дії.

Читайте також: Коли є Stryker і з лазером, і зі "звичайною" ППО, то питання в тому, як вони будуть працювати разом на полі бою