xcounter
#

$500 тис за танк з ерефії: чому за трофеї треба платити не лише рашистам

8494
Трофейний Т-80БВМ, який уже служить в строю ЗСУ, фото ілюстративне
Трофейний Т-80БВМ, який уже служить в строю ЗСУ, фото ілюстративне

Може, давайте трохи простимулюємо і наших людей в полюваннні за топовими розробками "оборонки" агресора. Інакше - спалимо ущент усі оті орківські "аналоговнет".

До редакції Defense Express за останні пару днів звернулись декілька представників приватних оборонних підприємств з таким проханням. А саме: "напишіть про те, що не треба знищувати зразки ворожої техніки та озброєнь, які залишив ворог на полі. Бо є непоодинокі випадки, коли жителі місцевості, де проходили бої або ворог покинув техніку, спалюють ці зразки тим же коктейлем Молотова. А потім знімають це на телефони на підтвердження власної активності боротьби з ворогом.

Особливо прикро, коли це стосується цілком боєздатних або нових зразків техніки та озброєння. Як то було з зенітно-гарматним комплексом "Панцир-С1", вцілілою батареєю "Тунгусок", або іншими новітніми зразками".

Читайте також: "Броня" з Європи: чи отримає Україна "натівські" танки Т-72
Комплекс "Панцырь", що став трофеєм української ТрО, фото з відкритих джерел

З одного боку, це збережене озброєння спроможне посилити потенціал вже наших Збройних Сил. Найбільше показово це на прикладі танків, БМП та артстстем, які противник залишає на нашій землі чи не з повним боєкомплектом.

З іншого боку, особливу вагу мають саме новітні зразки. Бо вони є об‘єктом прискіпливої уваги наших виробників, розробників, профільних фахівців та військових, аби детально оцінити усі особливості технологічних та конструктивних рішень ворожої зброї. Такі знання нам вкрай потрібні.

Рашисти кинули під Ірпенем машину 9С932-2 зі складу комплексу розвідки та управління протиповітряною обороною "Барнаул-Т", тепер це - трофей ЗСУ

Особливо це стосується високоточних зразків озброєння (навіть окремих вузлів та блоків збитих ракет), засобів РЕБ, засобів військового зв’язку та шифрування, систем автоматизаціі, глобального позиціонування, новітніх системи динамічного захисту, електрооптичних систем тощо.

Звісно, все це краще досліджувати та аналізувати - у тому числі дя визначення "слабких місць", на прикладі вцілілих та боєздатних зразків.

ЗСУ під Миколаєвом взяли як трофей рашистську командно-штабну машину Р-149МА1, елемент автоматизованої системи управління військами "Созвездие", фото ілюстративне

"Мені пощастило. За вартість палива в одному селі мені витягли застряглу і залишену нову російську БМП. Тепер вона у мене на заводі - будемо вивчати і щось з того точно згодиться", - розповів один з директорів, для якого виробництво бронетехніки є профільним завданням.

Тож звертаємось до усіх свідомих украінців: при нагоді утримуватись від технічного вандалізму і розумно підходити до реальних наших потреб. Ворожу техніку спалюємо разом з орками. Якщо вони її кинули, то все нове та цікаве слід зберігати і передавати нашим промислвцям та військовими.

Сподіваємось, що Мінстратегпром, "Укроборонпром" та Міноборони визначать оптимальні форми взаємодіі. І доведуть це до громадськості у форматі нової ініціативи. Бо приватні компанії це вже роблять.

ТЗМ до ТОС-1 "Буратино", що стала трофеєм ЗСУ

Верховна Рада 1 квітня ухвалила законопроєкт про винагороду за добровільну передачу ЗСУ бойової техніки держави-агресора, придатної для використання. Законопроєкт №7229 в цілому підтримали 320 нардепів. Партія Слуга народу опублікувала інфографіку з розмірами винагород за різну техніку: бойовий літак або корабель 1 або 2 рангу — 1 млн доларів; бойовий вертоліт або корабель 3 або 4 рангу — 500 тисяч доларів; судна військового (допоміжного) забезпечення — 200 тисяч доларів; танк, наземна артилерія (самохідна) — 100 тисяч доларів тощо.

Згідно з пояснювальною запискою, винагороду пропонують військовослужбовцям збройних сил, інших силових структур Росії, іншим категоріям осіб за добровільно передану ЗСУ придатну для використання російську бойову техніку.Також у пояснювальній записці сказано, що витрати з бюджету на реалізацію законопроєкту будуть "незрівнянно меншими за витрати на купівлю аналогічних видів техніки для потреб оборони держави, а також на ліквідацію наслідків збройної агресії Росії".

Читайте також: Росія хоче перекинути в Україну новий комплекс РЕБ "Силок": чекаємо на поповнення наших трофеїв