xcounter
#

Знищення складу боєприпасів у Криму: три версії включно з "Грім-2" і що насправді кажуть у ГУР МОУ

12239
ОТРК "Сапсан"
ОТРК "Сапсан"

Окупанти знову заявляють нібито про атаку ракетами "Грім-2"

Армія РФ втратила свій черговий склад з боєприпасами, який було знищено на Старокримському полігоні в тимчасово окупованому Криму – за попередніми даними, 19 липня, близько 4:00-4:30 по складу з боєприпасами було завдано щонайменше три удари, які призвели до загоряння складу з відповідною детонацією боєприпасів.

Офіційна інформація щодо удару прозвучала від так званого "голови" тимчасово окупованого Криму Сєргєя Аксьонова – той повідомляє про "виникнення пожежі на полігоні в Кіровському районі", через яку була перекрита траса "Таврида".

Читайте також: Чи справді по "Кримському мосту" били гідроцикли-камікадзе

А також – про те, що через цю пожежу на полігоні проводиться евакуація мешканців одразу чотирьох (за деякими даними з мереж – п’яти) населених пунктів – понад двох тисяч осіб, і навіть було розгорнуто оперативний штаб. Водночас причину пожежі мають визначити "слідчі органи".

Причому станом на 08:58 ранку Аксьонов повідомляє наступне – що "ліквідація наслідків буде здійснена у найкоротші терміни", що натякає на те, що пожежа та, ймовірно, детонація боєприпасів з четвертої ранку не припинялася щонайменше до дев’ятої години і насправді триває й досі.

Бо як відзначається у відкритих джерелах, мешканці прилеглих до "території пожежі" населених пунктів будуть евакуйовані щонайменше на добу, що співпадає з "прогнозами" російських пропагандистів, що детонації ймовірно триватимуть загалом близько 24 годин і навіть й більше.

До речі, ті ж пропагандони на своїх сторінках у соцмережах, попри наявну офіційну позицію про "виникнення пожежі" від Аксьонова, вже активно обговорюють, а чим же було знищено їхній черговий склад з боєприпасами.

Серед версій – атака ударними безпілотниками, які намагалися збити зі стрілецької зброї (хоча ще 18 липня Аксьонов повідомляв, що в небі над Кримом було збито 9 БПЛА і 19 подавлено РЕБ), крилаті ракети Storm Shadow та застосування оперативно-тактичного ракетного комплексу "Гром-2" (експортна версія "Сапсану"), причому саме він у рашистів став основним кандидатом на те, чим знищили склад з боєприпасами, і ця версія подається це в стилі "ракети з низькою точністю раптом уразили ціль".

ОТРК
Пускова ОТРК "Сапсан" на репетиції параду у 2021 році, фото ілюстративне

Рашисти почали активно "перехоплювати" ракети "Грім-2" ще з березня 2023 року, і відтоді у звітах Конашенкова регулярно можна побачити цю ракету, хоча нещодавно було озвучено реальний стан розробки цієї системи, експортної версії "Грім-2" на рівні 75%, "Сапсану" – 65-70%.

Водночас що саме стало причиною знищення російського складу з БК наразі невідомо – Україна поки що не надавала офіційних коментарів стосовно цієї події, водночас оприлюднена низкою ЗМІ нібито заява очільника ГУР МОУ Кирила Буданова про причетність військової розвідки та ЗСУ до ударів – фейкова.

Про це у коментарі виданню "Суспільне Крим" повідомив представник ГУР МОУ Андрій Юсов, наголосивши на тому, що всі офіційні сторінки служби у соцмережах представлені на офіційному сайті відомства.

Читайте також: Україна купить у Франції 420 тисяч корпусів до 155-мм снарядів, але в цій історії є нюанс