xcounter
#

"Відгук" Кашміру: Пакистан заявив, що начебто "заблокував" у своїх водах новітню субмарину ВМС Індії

5787
"Фігурантом" інциденту став дизель-електричний човен типу Scorpene
"Фігурантом" інциденту став дизель-електричний човен типу Scorpene

Пакистан з 2016 року уже втричі офіційно заявляє про присутність у своїх водах субмарин індійського флоту, сама Індія такі заяви спростовує по неофіційним каналам

Командування військово-морських сил Пакистану заявило, що 19 жовтня 2021 року їм начебто вдалось виявити та "заблокувати" новітню дизель-електричну субмарину ВМС Індії типу Scorpene, що йшла на перископній глибини та використовувала "шноркель"-пристрій для роботи дизельних двигунів при підводному плаванні. Про це пише портал Naval News.

Патрульний літак ATR-72 ВМС Пакистану, фото ілюстративне

Відомо, що Пакистан "вполював" індійську субмарину за допомогою своєї патрульної авіації.

Сам інцидент відбувся у точці, розташованій за 140 кілометрів від Карачі,головної військово-морської бази Пакистану, та за 400 кілометрів від Мумбаї, однієї із основних військово-морських баз Індії.

На даний момент, ВМС Індії мають чотири дизель-електричні субмарини типу Scorpene, ще дві - добудовуються, фото ілюстративне

Сама Індія вирішила спростувати свою причетність до цього інциденту, і це було зроблено в доволі своєрідній манері.

Загальнонаціональне ЗМІ Hindustan Times опублікувало редакційну замітку, в якій із посиланням на "анонімні джерела" було написано, що начебто не могли індійські субмарини опинитись у тій точці, про яку говорить ВМС Пакистану. А відтак – заяви про начебто "блокування" підводного човна ВМС Індії – це все лише інсценування від самого Пакистану.

Один із фрегатів ВМС Пакистану, на який покладено функції протичовнової боротьби, ілюстративне фото з відкритих джерел

Подібні інциденти між Пакистаном та Індією відбувались у 2016 та 2019 роках. Деталі цих інцидентів – схожі: пакистанці робили офіційну заяву, що начебто "вполювали" індійську субмарину у своїх водах, сама Індія – все спростовувала по "неофіційним" каналам комунікації.

В свою чергу, подібна "штовханина" на морі - це "відголоски" конфлікту між Пакистаном та Індією, що з новою силою "розгорівся" в 2019 році, та досі "тліє" у формі спорадичних прикордонних перестрілок.

Конфлікт за Кашмір між Індією та Пакистаном триває понад 70 років, і цей конлфікт постійно отримує нові форми вираження