xcounter
#

​Великобританія постачає Україні протитанкову зброю, що це може бути

Військово-транспортні літаки C-17A Globemaster вже здійснили перші оперативні поставки
Велика Британія розпочала поставки в Україну нових протитанкових засобів
Велика Британія розпочала поставки в Україну нових протитанкових засобів
6762

Велика Британія починає постачання Україні нових легких протитанкових засобів у відповідь на "дедалі більш загрозливу поведінку з боку Росії", заявив міністр оборони Великобританії Бен Воллес у понеділок, 17 січня 2022 року. Він також зазначив, що "ніхто не хоче конфлікту", але Великобританія "однозначно" підтримує український суверенітет і територіальну цілісність

Зростання військової підтримки Британією України відбувається, оскільки Кремль продовжує нарощувати розгортання своїх військ, переміщуючи війська в Білорусь, яка межує з Україною на півночі, і вважається одним з ймовірних напрямів для вторгнення, повідомляє TheGuardian .

"Ми прийняли рішення про постачання Україні легких систем оборонного озброєння для боротьби з броньовании цілями", – сказав Воллес у понеділок, додавши, що "невелика кількість" британських військових проводитиме навчання, щоб допомогти українським військовим опанувати застосування цієї зброї.

Читайте також: ​Як змінились за 2021 рік Сухопутні війська Збройних сил України
Великобританія постачатиме Україні протитанкову зброю, міністр оборони Великобританії Бен Воллес,Defense Express
Велика Британія постачатиме Україні "легкі системи оборонного озброєння для боротьби з броньовании цілями на тлі нарощування російських військ на кордоні", заявив у понеділок, 17 січня, міністр оборони Великобританії Бен Воллес / Фото: Fredrik Sandberg/TT News Agency/AFP/Getty Images

Інформуючи законодавців у Палаті громад, Бен Воллес підтвердив, що "у світлі дедалі більш загрозливої поведінки з боку Росії, і на додаток до нашої поточної підтримки, Велика Британія надає новий пакет безпекової допомоги з метою підвищення обороноздатності України".

"Дозвольте пояснити: ця підтримка включає лише озброєння ближнього радіусу дії та чітко оборонного призначення; вони не є стратегічною зброєю і не становитимуть загрози для Росії; ці озброєння мають використовуватися для самооборони", – додав Воллес (його повна промова за цим лінком - DE).

Великобританія постачатиме Україні протитанкову зброю, міністр оборони Великобританії Бен Воллес,Defense Express
РФ спирається на бронетанкові з'єднання - як головну ударну силу

Джерела що обізнані з питаннями оборони Великобританії не повідомляють, яка зброя була поставлена і скільки.

Проте, за словами експертів, на яких посилається TheGuardian, зброя, що постачатиметься Україні, ймовірно, буде портативною легкою протитанковою зброєю нового покоління з радіусом дії у кілька сотень метрів, призначеною для боротьби з армією РФ, що має на озброєнні багато танків.

Переносний протитанковий керований ракетний комплекс NLAW може атакувати танк ударом згори

Ці озброєння можуть мати можливості, подібні до протитанкових ракет Javelin, які США постачають Україні з 2018 року, але не є такими ж потужними. Теоретично, ця легка зброя може знищити танк, вдаривши його зверху – припускають опитані TheGuardian експерти.

Великобританія постачатиме Україні протитанкову зброю, міністр оборони Великобританії Бен Воллес,Defense Express
Головне управління розвідки Міністерства оборони України попереджає про провокації, які готують російські спецслужби проти військових ЗС РФ, щоб звинуватити в цьому Україну / Ілюстрація з відкритих джерел

Подібний опис озброєнь, що можуть постачатись Україні Великою Британією, нагадує NLAW - переносний протитанковий керований ракетний комплекс малої дальності. Він розроблений для того, щоб "швидко підбити будь-який основний бойовий танк лише одним пострілом, вразивши ціль ударом зверху".

NLAW
NLAW має дальність стрільби до 800 м, вага - 12,5 кг. Час, необхідний для активації системи і відкриття вогню, становить 2 - 3 сек. Дозволяє вести вогонь з закритих позицій.

NLAW був розроблений Saab Bofors Dynamics і Thales Air Defense у співпраці з міністерством оборони Великобританії у 2002 році. Комплекс NLAW серійно виготовляється з 2009 року на підприємстві Thales Air Defence (колишній головний завод Short Brothers) у Белфасті у кооперації з іншими британських компаній. NLAW закупили Велика Британія (замовлено 20 тисяч систем), Швеція (має назву RB-57), Люксембург, Фінляндія, Швейцарія, планують закупки Індонезія і Саудівська Аравія.

Великобританія постачатиме Україні протитанкову зброю, міністр оборони Великобританії Бен Воллес,Defense Express
Порівняння протитанкових комплексів NLOW та FGM-148 Javelin

Вже 17 січня з британської авіабази Брайт-Нортон до Києва було здійснено два рейси важких військово-транспортних літаків Boeing C-17A Globemaster III ВПС Великобританії, які, за інформацією TheGuardian, здійснили першу поставку оголошених до передачі Україні протитанкових систем.

Зброя для України Британія
Показаво, що при доставці збройового вантажу до України літаки ВПС Британіі вимушені були обминути територію Німеччини
Читайте також: Битва за Україну та за здоровий глузд триває: Холодна війна Заходу та РФ в гарячій фазі