xcounter
#

Тайвань взяв технології США та Ірландії для розробки свого "колісного танка"

875
Прототипом виступатиме бронеавтомобіль CM-34 Cloud Leopard ірландської розробки
Прототипом виступатиме бронеавтомобіль CM-34 Cloud Leopard ірландської розробки

Острівна республіка планує виробити майже 300 артилерійських бронемашин із гарматами калібру 105 мм для захисту від армії комуністичного Китаю

Міністерство оборони Республіки Китай, себто Тайвань, оголосило про намір почати розробку нової бронемашини вогневої підтримки, яка буде озброєна гарматою калібру 105 міліметрів. Про це пише портал Army Recognition.

Лінійка перспективних бронемашин армії Тайваню, які базуються на шасі ірландської бронемашини CM-34 Cloud Leopard

По суті, тайванські військові хочуть зробити такий собі "колісний танк"-"конструктор", бо як шасі вони хочуть використати уже існуючий бронеавтомобіль CM-34 Cloud Leopard, а як озброєння – взяти гармату М68А2 калібру 105 міліметрів, що використовується на бронемашинах Stryker MGS Армії США в "артилерійській" версії.

Читайте також: Тайвань хоче купити в США 108 танків Abrams: вони будуть найдорожчими у світі
"Колісні танки" Stryker MGS пройшли усі воєнні кампанії, в яких з початку 2000-х років брала участь Армія США

З однієї сторони, вибір саме гармати до "колісного танка" Stryker MGS може виглядати сумнівно: у 2022 році американська армія планує відмовитись від усіх своїх 118 артилерійських "Страйкерів".

Мотив - в ході експлуатації виявилось, що обслуговувати такі машини задорого, автомат заряджання 105-мм гармати – постійно клинить, а бронезахист Stryker MGS – не витримує підриву на протитанкових мінах.

Заміна для морально застарілих танків М48 та М60 із 105 мм гарматою Тайваню потрібна "на вчора"

Тайванські конструктори мають свою мотиви: їх привабив той факт, що гармата M68A2 може використовувати одразу чотири типи боєприпасів – бронебійний снаряд М900, фугасний снаряд М456А2 для знищення легкоброньованих цілей, фугасний снаряд М393А3 для ураження укріплень та фугасний постріл M1040 для знищення піхотинців на відкритій місцевості.

Військові Тайваню проводять чергове навчання по відбиттю десанту із "материкового" Китаю, фото ілюстративне

Відтак, Міноборони Тайваню уже оголосило, що їх NCSIST - Національний науково-технічний інститут Чунг-Шаня – уже придбав у США два екземпляри гармати М68А2 для відтворення на власних потужностях.

Схоже, що військові Республіки Тайвань не хочуть заодно "скопіювати" ті недоліки, які мав американський "колісний танк" Stryker MGS. Цим і пояснюється вибір шасі для майбутнього танка – замість оригінального "Страйкера" бронеавтомобіль CM-34 Clouded Leopard із колісною формулою 8х8.

Військові Тайваню проводять чергове навчання по відбиттю десанту із "материкового" Китаю, фото ілюстративне

Бронемашину CM-34 розробила ірландська фірма Timoney Technology Limited, її виробництво - локалізовано на потужностях в самому Тайвані.

Усього міністерство оборони Республіки Китай хоче збудувати 284 "колісні танки", головна місія яких – відбити гіпотетичне вторгнення армії комуністичного Китаю для знищення острівної республіки.

Колонна бронемашин CM-34 армії Тайваню, ілюстративне фото із відкритих джерел
Читайте також: Чому ймовірний конфлікт між Китаєм та Тайванем може мати глобальні наслідки