xcounter
#

Створення Корпусу морської піхоти ЗСУ: прагматичний приклад Кореї та абсолютний підхід США

Тренування Корпусу морської піхоти Кореї (фото: ROKMC)
Тренування Корпусу морської піхоти Кореї (фото: ROKMC)
7481

Корпус морської піхоти ЗСУ - це нове озброєння, розширення кількості бойових підрозділів українських морпіхів та абсолютно новий рівень можливостей

У Збройних Силах України буде створено Корпус морської піхоти, про що повідомив Президент України Володимир Зеленський, зазначивши, що це "значно збільшить потенціал української морської піхоти" й мова йде про оснащення морпіхів сучасною зброєю, технікою та створення нових бригад.

Водночас створення саме Корпусу морської піхоти цілком може мати дещо більше значення й стосується організаційної структури Збройних Сил України. Зазначимо, що наразі Морська піхота України є окремим родом військ ЗСУ, який організаційно підпорядковуються командуванню морської піхоти та знаходиться у прямому підпорядкуванні командувача Військово-морських сил.

Читайте також: Старі Т-55 і Т-62 потрібні рашистам як "штурмові гармати", і в цій ролі вони ефективні
Морська піхота України
Тренування бійців Морської піхоти України (фото 36 ОБрМП)

Така структура є класичною у багатьох країнах, де морська піхота входить у структуру управління одного з видів збройних сил. Зазвичай це саме ВМС, при цьому у вигляді елітних підрозділів, як у Великій Британії Королівські морські піхотинці взагалі більш відомі під назвою Командос. Але бувають випадки, вони більше відносяться до сухопутних військ, наприклад, як у Швеції, де у 2000 році з берегових військ був сформований Шведський десантний (амфібійний) корпус.

Командос
Командос у Великій Британії - мають доволі специфічну роль (фото: Royal Marines)

Водночас обидва приклади навряд будуть справедливими для України, яка має абсолютно іншу ситуацію, більше того - власний бойовий досвід та героїчний шлях морської піхоти ЗСУ. Й тому можливо звернутися до більш специфічних прикладів, коли морська піхота відіграє значно більшу роль.

Й одразу на перше місце виходить відомий Корпус морської піхоти США - USMC, який є одним з п'яти видів збройних сил США та єдиним у світі загальновійськовим з'єднанням морської піхоти, який має власний авіакорпус на понад 400 машин. Організаційно він входить до департаменту ВМС, але по суті є окремим видом збройних сил, з власним бюджетом, програмою розвитку, глобальними задачами експедиційних військ та окремою культурою самого Корпусу. Й об'єктивно USMC є скоріше виключенням з правил, який формувався протягом декількох сторіч.

F-35B
F-35B Корпусу морської піхоти США (фото: USMC)

Водночас є інший максимально цікавий приклад із Кореєю, яка також має Корпус морської піхоти - ROKMC. Й враховуючи театр військових дій, розклад сил та інші фактори саме приклад Сеулу може бути для України ближчим.

Організаційно корпус входить до ВМС Кореї, але командувач ROKMC паралельно займає посаду командувача оборони північно-західних островів, які знаходяться поблизу межі з КНДР. Також зі складу корпусу формуються з'єднання, які повинні мати можливість розгортання у будь-якій точці країни протягом 24 годин. І якщо американський USMC має абсолютну направленість на експедиційні дії, то ROKMC передбачає гнучке застосування у ролі берегової оборони, ведення десантних операцій та дій у глибині суходолу.

K2
На відміну від USMC корейські морпіхи мають танки (фото: ROKMC)

Й звісно під ці задачі він й має відповідні сили з двох дивізій морської піхоти та двох окремих бригад, маючи на озброєнні танки, артилерію, берегові ракетні комплекси та амфібійні машини. А враховуючи те, що в Україні мова якраз йде про збільшення кількості бригад морської піхоти, а також цілком логічний надалі перехід на дивізії за взірцем країн НАТО, то приклад саме Кореї може бути ближчим.

Але насправді ЗСУ мають власний величезний досвід й тому цілком справедливо вважати, що у питанні створення Корпусу морської піхоти можуть бути прийняті кроки, які продиктовані саме реальними бойовими діями, реальним театром військових дій, реальними вимогами та потребами й саме він згодом стане взірцем для інших країн.

Читайте також: "РФ абсолютно не захищена" й схоже, що Бєлгородська область - це лише початок