xcounter
#

Скільки Німеччина та ЄС мають витрачати на оборону, якщо визнали, що зараз "не мирний час"

1982
Скільки Німеччина та ЄС мають витрачати на оборону, якщо визнали, що зараз "не мирний час"

У Берліні визнали, що почався "передвоєнний час", але витрати на оборону у 2% від ВВП - це норма, яка відповідає зовсім іншій безпековій ситуації

Німеччина вийде на витрати на оборону на рівні 2% ВВП, про що повідомив канцлер Олаф Шольц, що дійсно є лише виконанням домовленості про обов'язковий рівень витрат для кожного члену Альянсу. Тим паче, що намір про це був оголошений ще у листопаді 2023 року під час обговорення бюджету.

Але прийнятий оборонний бюджет все одно не досягав цієї позначки, навіть враховуючи кошти зі спеціального фонду на 100 млрд євро розрахованого на багаторічні програми. Бо базовий річний бюджет був прийнятий на рівні 51,8 млрд євро, до якого додали 19,2 млрд євро з фонду та близько 7 млрд євро з інших бюджетів. Загалом приблизно 78 млрд євро, але для досягнення 2% бар'єру мова повинна була йти про близько 85 млрд євро.

Читайте також: Армія США хоче одразу 600 перехоплювачів дронів Coyote 2C по $125 тис за одиницю

бундесвер

Цілком можливо, що кошти вже чи будуть додатково перерозподілені й у 2024 році Німеччина дійсно вийде на 2% рівень витрат на оборону. Але головним питанням залишається - а чи дійсно цього достатньо.

Бо почати можливо взагалі з питання, а звідки взялась ця норма щодо 2%. А ця мета була сформульована під час саміту НАТО у Ризі у 2006 році. Причина її появи доволі проста - стрімке скорочення витрат на оборону у країнах-членах Альянсу.

Й об'єктивно станом на 2006 рік безпекова ситуація у Європі була абсолютно іншою ніж зараз, бо бомбардування Югославії відбулись 7 років тому, а до вторгнення РФ у Грузію залишалось ще два роки. Тобто 2% бар'єр був в цілому нормою не просто мирного часу, а довгострокового мирного часу та воєн малої інтенсивності проти значно слабшого противника, а також миротворчих операцій.

бундесвер

Але тепер сам Олаф Шольц заявив, що зараз у Європі - "не мирний час". Враховуючи те, що Німеччина особливо ні з ким не воює, це означає, що мова йде про "передвоєнний час", який відповідає періоду Холодної війни. Під час якої у 70-х роках Західна Німеччина витрачала 3% від ВВП й лише з початком "перестройки" у СРСР опустилась до 2,5%.

При цьому у європейському сегменті НАТО витрати Німеччини не були рекордними. Франція у 70-80-х роках витрачала 3,5%, а Велика Британія - 4-5,5% від ВВП на оборону. Бельгія, яка не мала жодних колоній також - 3-3,5%, а Нідерланди - 2,5-2,7%.

витрати на оборону Велика Британія, Франція та Німеччина

Тобто 2% бар'єр попри дійсно важливий психологічний рубіж - це про рівень витрат з огляду на безпекову ситуацію 2006 року, а не 2024 року з найбільшою війною у Європі з часів Другої світової війни. Й для дійсного швидкого посилення обороноздатності Німеччина насправді має витрачати значно більше, бо необхідно наздогнати десятки років стагнації. Й звісно це стосується не лише Німеччини, а усього європейського сегмента НАТО.

Читайте також: Чому керовані 240-мм керовані ракети з КНДР це про РФ, Іран, Хезболла та ХАМАС