xcounter
#

Швеція збільшує кількість протикорабельних комплексів RBS-15 на бойовому чергуванні

2149
Пуск ПКР RBS-15, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск ПКР RBS-15, ілюстративне фото з відкритих джерел

Шведські військові екстрено посилюють оборону свого побережжя проти Балтійського флоту РФ

Збройні сили Швеції посилюють систему оборони південного узбережжя своєї країни, у тому числі острову Готланд.

Зокрема, Міноборони Швеції звітує про розгортання додаткових протикорабельних ракетних комплексів RBS-15, що зняті з консервації. Кількість цих ПКР не розголошується, йдеться в публікації порталу Naval News.

Читайте також: До якого сценарію агресії Кремля готуються ВМС України, і яка при цьому буде роль "Нептуна" та бронекатерів
Протикорабельні комплекси RBS-15 на бойовому чергуванні, лютий 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Оборонне відомство Швеції прагне не допустити повторення ситуації, що в січні 2022 року трапилась у водах Балтійського моря. Тоді у похід з невідомою метою із бази в Балтійську вийшли одразу шість великих десантних кораблів ВМФ РФ.

Шведські військові розцінили, що ці БДК йдуть саме для того, щоб висадити десант на острів Готланд та інші землі на півдні країни. Відтак збройні сили Швеції були вимушені екстрено розгортати додаткові сили та підрозділи в цьому регіоні.

Винищувач JAS 39 Gripen ВПС Швеції, що також може бути носієм ПКР RBS-15, стежить за великим десантним кораблем ВМФ РФ в Балтійському морі, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Розконсервація наземних ракетних протикорабельних комплексів RBS-15 – окремий цікавий момент.

В часи "Холодної війни" ці комплекси були оснащені ПКР RBS15KA/M3 (індекс КА тут означає "берегова артилерія") з дальністю стрільби 200 кілометрів. У 2000 році керівництво ВМС Швеції ці комплекси списали та поставили на консервацію.

Приблизно так виглядав шведський протикорабельний комплекс RBS15KA/M3 у "старій модифікації", на фото - протикорабельний комплекс із складу ВМС Таїланду

У 2016 році – прийняли рішення повернути в стрій та модернізувати. Зокрема на ці комплекси були встановлені системи управління вогнем та пускові контейнери для ракет, демонтовані із ракетних катерів типу Norrkoping.

При цьому ПУ цього комплексу були адаптовані для застосування новітньої модифікації універсальної ПКР RBS-15 Mk 4, що має дальність стрільби одразу до 300 кілометрів.

Модернізований варіант протикорабельного комплексу RB-S15 збройних сил Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Ірландія примусила ВМФ РФ перенести місце навчань, тепер – хоче купити нові патрульні літаки та РЛС