xcounter
#

Таких БПЛА всього декілька десятків: секретні дрони-невидимки RQ-170 могли "полювати" за рашистами в Криму

13977
Одне з небагатьох фото RQ-170. Джерело: USAF за допомогою FOIA
Одне з небагатьох фото RQ-170. Джерело: USAF за допомогою FOIA

Безпілотник RQ-170 – доволі неочікуваний та цікавий варіант для розвідки у Чорному морі

Секретні американські стелс-безпілотники RQ-170 Sentinel могли збирати розвідувальні дані про тимчасово окупований Крим та інші об’єкти в районі Чорного моря – така інформація міститься у злитих даних Пентагону, як розповідає видання The War Zone.

Як відзначається, всього з вересня 2022 року цей дрон міг здійснити щонайменше дев’ять бойових вильотів, і якщо ця інформація дійсно правдива, то це буде доволі цікавий випадок використання Сполученими Штатами свого дійсно секретного безпілотника, яких до того ж є не так вже й багато.

Читайте також: Секретний дрон-шпигун RQ-170 вдруге "засвітився" поблизу заводу-виробника протягом останніх місяців
RQ-170
Зображення RQ-170.Фото: Headquarters Department of the Army - US Army manual TC 3-01.80 Visual Aircraft Recognition May 2017

Окремо зауважується таке – прямих тверджень про те, що RQ-170 Sentinel шпигував саме за окупантами в Криму у документах немає, але в них опублікована карта з маршрутами польоту різних розвідувальних засобів поблизу окупованого півострова.

І якщо, наприклад, для тих же Global Hawk чи Rivet Joints на карті відзначені "типові" траєкторії, то для RQ-170 чи MQ-9 – ні, але водночас є рядок SECDEF Directed Standoff, яким позначають ті бойові вильоти розвідувальних літаків та БПЛА, які здійснюються безпосередньо за наказом очільника оборонного відомства США Ллойда Остіна, що логічно в контексті ризику втрати того ж секретного RQ-170. Ймовірно, саме в цьому випадку йдеться про ті ж RQ-170 або MQ-9.

Залишається незрозумілим, чи продовжуються польоти наразі, особливо після зіткнення MQ-9 Reaper з рашистським Су-27 в небі над Чорним морем – хоча з іншого боку, саме безпілотник-невидимка може бути цікавою альтернативою як такий, що буде складніше "вполювати" під час виконання завдання.

Водночас представник ПС США в Європі (USAFE) відмовився коментувати "оперативні деталі активів ISR", відзначивши, що "регулярні польоти ISR підтримують низку національних цілей США, союзників та партнерів".

Нагадаємо, що RQ-170 Sentinel – це безпілотний апарат з технологіями "стелс", створений підрозділом Skunk Works компанії Lockheed Martin і те, що дрон "секретний" насправді не перебільшення, бо його тривалий час тримали в таємниці, а підтвердили існування такого БПЛА лише у грудні 2009 році. Всього ж на озброєнні ПС США може бути від 20 до 30 безпілотників, але знову ж таки – ці дані доволі відносні.

rq-170
RQ-170 – цікавий втаємничений безпілотний літальний апарат, про який відомо не так вже й багато. Зображення з Instagram-акаунта kpmd_spotter

І цей безпілотник цілком міг зібрати солідну кількість інформації про російські сили в Криму – хоч RQ-170, звичайно, не абсолютно "невидимий" для ворога, але цілком має "опцію" підібратися ближче до необхідних об’єктів і отримати якіснішу розвідувальну інформацію про супротивника – причому останній може і не здогадуватися, що за ним спостерігають.

Читайте також: У США провели масштабні навчання з F-35, В-2 і RQ-170: відпрацьовували прорив ворожої ППО