xcounter
#

Рашистські "гольф-кари" Desertcross мали свого попередника з вермахту Kettenkrad, про нього варто згадати

7430
Німецькі гусеничні мотоцикли Kettenkrad часів Другої світової, фото - Bundesarchiv
Німецькі гусеничні мотоцикли Kettenkrad часів Другої світової, фото - Bundesarchiv

Або чому для ЗСУ також потрібні масові машини в аналогічній ніші

У відкритому доступі з’являється все більше даних про те, що російські загарбники розширюють "ареал" використання китайських всюдиходів Desertcross, які через конструкцію отримали назву "гольф-кари".

Якщо спочатку такі машини ворога фіксувались тільки в боях на Лівобережній Херсонщині в районі Кринок, то тепер – і при штурмових діях армії РФ на Сході України, при цьому доволі часто "гольф-кари" виступали вже як повноцінний транспортний засіб, замість тих же "мотолиг". При цьому вже фіксувались випадки знищення рашистських всюдиходів Desertcross нашими дронами-камікадзе, а рашисти почали на ці "гольф-кари" навіть ставити "мангали".

Читайте також: 150 млн євро на боєприпаси до українських F-16 від Нідерландів: скільки це в AIM-120
Застосування рашистами всюдиходів Desertcross у штурмових діях на Сході України, березень 2024 року

Складно сказати, що росіяни в даному випадку вигадали щось досі небачене, тобто використання легких всюдиходів у бойових діях. Тут цілком напрошуються прямі паралелі наприклад із напівгусеничним мотоциклом Kettenkrad, який використовував вермахт із 1940 по 1945 року, і схоже, що саме ця машина для рашистів стала концептуальним попередником "гольф-карів". Тільки з різницею в тому, що Kettenkrad німці виготовляли самостійно.

Цей напівгусеничний мотоцикл проектувався спочатку для використання у повітряно-десантних та гірничо-стрілецьких частинах, географія застосування яких виключала можливість включити бойову техніку в бойові порядки.

Що власне і задавало відповідні характеристики для Kettenkrad: маса – 1,23 тони, навантаження – до 350 кілограмів або 2 пасажири, потужність двигуна – 36 кінських сил, швидкість та запас ходу по шосе – до 61 км/год та 260 кілометрів, швидкість та запас ходу по пересіченій місцевості – до 40 км/год та 170 кілометрів відповідно.

Німецький гусеничий мотоцикл Kettenkrad часів Другої світової, фото - Bundesarchiv

За різними даними, усього було виготовлено до 9 тисяч одиниць Kettenkrad, при чому найбільш активне виробництво цих машин почалось в 1943 році, коли ці напівгусеничні мотоцикли стали загалом популярними у використанні для всього вермахту.

Якщо ж говорити про сьогодення, тобто про рашистів із їх «гольф-карами» Desertcross, то можна додати ще таке. Судячи з усього, самі російські окупанти такі машини вважають ще більш підходящими на роль "розхідного матеріалу", аніж навіть старі МТ-ЛБ.

І водночас – ворог може вважати ці машини і одночасно зручним транспортним засобом для швидкої доставки піхоти на передній край своєї лінії оборони, або ж для "кидку" з подальшим штурмом позицій Сил оборони України.

Якщо дивитись саме під таким ракурсом, то задум ворога з "гольф-каром" виглядає по-своєму раціональним. І тут заодно можна поставити питання про те, що для наших захисників також може бути потрібним легкий транспорт аналогічного класу.

Тим більш, тут складно говорити про те, що в нас не було відповідних заділів наприклад по тим же баггі із ПТРК. Застосування яких бійці ЗСУ відпрацьовували напередодні повномасштабного вторгнення, і в перші тижні війни використання таких машин з нашої сторони фіксувалось також.

Баггі з ПТРК 93-ої бригади, фото - прес-служба бригади, лютий 2022 року
Читайте також: Фінська Patria продає в Швецію понад 300 своїх БТР, що у нас по цим бронемашинам