xcounter
#

Кремль знайшов "зайві" ТОС-1 "Буратино", які передав Таджикистану

5467
ТОС-1 "Буратино", ілюстративне фото з відкритих джерел
ТОС-1 "Буратино", ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, РФ готується "відповзати" зі своїх стратегічних позицій у Центральній Азії. Та перекидати додаткові війська для війни проти України

Автори польського порталу Defence24 з посиланням на дані у відкритих джерелах пишуть, що РФ почала передавати Таджикистану важкі самохідні вогнемети ТОС-1 "Буратино" разом із транспортно-заряджальними машинами.

На фото ми можемо побачити лише одну пускову установку та одну ТЗМ. Але тут варто дивитись не на кількість, а зрозуміти якраз політичне значення цієї події.

Читайте також: Країни ОДКБ знайшли витончений спосіб, як принизити Кремль та показати воєнну слабкість РФ

На даний момент, окрім армії РФ, системи ТОС-1 мають лише три країни – Азербайджан, Казахстан та Ірак. Про ці три країни можна сказати, що кожна з них до певної міри зберігає елементи союзницьких відносин із Кремлем, і саме "для закріплення результату" Кремль і постачав їм своє таке "вундерваффе".

Із Таджикистаном ситуація прямо протилежна – ця держава не просто учасник блоку ОДКБ. Цю країну можна взагалі-то віднести до "сателітів" Кремля, безпека якої в значній мірі залежить від військ РФ. Як відомо, росіяни в Таджикистані тримають свою 201-шу військову базу. І якщо брати дані з довідника The Military Balance за 2021 рік, то загалом картина виглядає так.

Маневри сил 201-ої військової бази армії РФ в Таджикистані, травень 2018 року, фото з відкритих джерел

Російський контингент в Таджикистані станом на кінець минулого року налічував 5 тисяч "багнетів", в розпорядженні яких були 40 танків Т-72Б1, 60 одиниць БМП-2, 80 одиниць БТР-82А та 40 тягачів МТ-ЛБ. Артилерія – 6 мінометів 2С12 "Сани", 12 РСЗВ "Ураган", 18 САУ 2С1 "Гвоздика" та 36 САУ 2С3 "Гиацинт". Авіація – чотири Ми-24П та шість Ми-8.

Для порівняння, збройні сили Таджикистану налічували 7 тисяч "багнетів". Але у їх розпорядженні – усього 33 танки Т-72 та 7 танків Т-62, 10 БРДМ-2М, 23 одиниці БМП-1 та БМП-2, 23 бронетранспортери, 15 РСЗВ "Град", 13 гаубиць Д-30 та 3 САУ 2С1 "Гвоздика". Авіація – чотири Ми-24, 11 гвинтокрилів Ми-8 та Ми-17, чотири L-39 та один адміністративний Ту-134А. Тобто – на кінець 2021 року контингент армії РФ був навіть потужнішим за армію самого Таджикистану.

В 2019 році РФ передала Таджикистану партію БРДМ-2М, фото з відкритих джерел

Але – у квітні 2022 року стало відомо, що ЗСУ розгромили колонну військ, "відтягнутих" із 201-ої бази в Таджикистані. Схоже, РФ на фоні своїх невдач готується перекинути в Україну нову партію своїх "багнетів" із Таджикистану, і взагалі – починати "відповзання" із Центральної Азії, бо для утримання своїх позицій в регіоні уже не вистачає військ.

Тому Кремль і прийняв рішення передати Таджикистану своє "вундер-ваффе" під назвою ТОС-1, за принципом – "денег нет, но вы держитесь".

Так звані "війська ОДКБ" під час навчань в Таджикстані, жовтень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки ще кораблів має збудувати Китай, щоб нарешті мати можливість десанту на Тайвань