xcounter
#

​Європейська оборонна агенція визначила головні напрями розвитку армій ЄС

Арміям ЄС необхідно більше уваги приділяти навчанню та мобільності військових
Арміям ЄС необхідно більше уваги приділяти навчанню та мобільності військових
889

В рекомендаціях Європейської оборонної агенції визначено шість основних напрямів

Європейська оборонна агенція, яка є органом загальної зовнішньої політики і політики безпеки Євросоюзу, оголосила свої рекомендації щодо розвитку армій та оборони ЄС.

У щорічному огляді, який був наданий міністрам оборони країн-членів Євросоюзу, йдеться про шість основних напрямів, яким необхідно приділити максимальну увагу.

Читайте також: ​Міноборони РФ оголосило витрати бюджету на 2021 рік: куди витрачає гроші Кремль
Bundeswehr
Навчання Bundeswehr

На першому місці фахівці розмістили рекомендацію щодо розробки та прийняття до середини 30-х років на озброєння єдиного основного бойового танка - проект MGCS. У більш короткочасній перспективі країни ЄС мають здійснити спільну модернізацію й оновлення вже існуючих зразків. Це дозволить до 2035 року досягти 30% зменшення різноманіття озброєння.

Зовнішній вигляд MGCS ще не відомий. Вважається, що це може бути симбіоз найбільш вдалих рішень з Leopard 2A7 та Leclerc

Також пропонується розробити єдиний патрульний корабель, який замінить усі інші патрульні кораблі впродовж найближчого десятиліття. Також обговорено прийняти за основу розробку загальноєвропейських модульних платформ.

ВМС Франції
Флоти країн-членів ЄС далекі за своїми можливостями один від одного

Європейська оборонна агенція також заявила про необхідність розробки систем протидії БПЛА, включно із розробкою єдиного стандарту для них. Приділити увагу навчанню військових за допомогою єдиних цифрових систем, об’єднаних у загальну мережу. А також зосередитись на захисті навколоземного простору.

Армія Іспанії
Різноманіття озброєння не завжди позитивно впливає на боєздатність

Агенція закликала підвищити загальну мобільність всіх військових підрозділів та зосередитись на стійкості цифрових систем в умовах гібридної війни.

У відповідному повідомленні Європейської оборонної агенції зазначено, що рекомендації щодо основного бойового танка була підтримана 11 країнами-членами. У питанні підвищення рівня навчання - 10, а у створенні корабля - 7.

армія ЄС
БМП Іспанії Pizarro та танки збройних сил Польщі PT-91 Twardy

На останок агенція також резюмувала, що "європейський оборонний ландшафт" характеризується фрагментацією, непослідовністю та тим, що витрати на оборону значно менші раніше узгоджених.

Окрім того, країни-члени ЄС мають на озброєнні малосумісні типи озброєння та військової техніки з різним рівнем модернізації та взаємодії, що надалі негативно позначиться на здатності збройних сил держав-членів Євросоюзу діяти разом ефективно.

Читайте також: ​Великобританія почала озброюватись новою версією ударного вертольота AH-64 Apache