xcounter
#

Які ракети застосували рашисти для ударів по енергосистемі України, і що від них ще чекати

3799
Крилаті ракети Х-101 рашистів, підвішені під крила бомбардувальників Ту-95МСМ, ілюстративне фото довоєнних часів
Крилаті ракети Х-101 рашистів, підвішені під крила бомбардувальників Ту-95МСМ, ілюстративне фото довоєнних часів

Схоже, росіяни "достріляють" свій запас в 53% ракет набагато раніше, аніж ми собі можемо уявити

Командування Повітряних Сил ЗСУ розповіло, що учора ЗС РФ заступили по території України 12 крилатих ракет – 6 ракет типу "Калибр" морського базування та 6 ракет типу Х-101 повітряного базування, носіями яких виступають Ту-95МС чи Ту-160.

Наша ППО збила 9 із 12 ворожих КР, чим показала ефективність роботи порядку 80%. Як можемо зрозуміти, саме ці три інші ракети типів "Калибр" та Х-101 влучили по об’єктам енергетики в Харківській та Дніпропетровській областях, після чого виникли перебої з електрикою в 6 регіонах.

Читайте також: Україна буде "вибивати" з союзників Patriot або THAAD та чи є рішення щодо винищувачів - міністр оборони України

Наскільки ефективним виявився саме цей удар рашистів, можемо судити за такими параметрами. Станом на 9.00 ранку 12 вересня 2022 року перебої з електрикою спостерігались у Харківській області, де енергоживлення було відновлено на 80%. І також – в Донецькій області. При цьому УЗ була вимушена скасувати деякі рейси приміських поїздів на Харківщині, бо потрібно відновити напругу в контактній мережі. На Дніпропетровщині та Полтавщині енергопостачання відновлено в повній мірі, але в Полтавській області тривають локальні перебої з мобільним зв’язком.

Учора орки змогли добитись "ефектної" для себе картинки: повний блек-аут в Харкові, частковий у Полтаві, перебої з електрикою у 6 областях. Але заради такої "картинки" їм довелось "списати в утиль" 80% своїх і так дефіцитних ракет.

Пуск ворожої ракети "Калибр", ілюстративне фото довоєнних часів

Не зовсім вірно говорити, що РФ лише учора почала бити по об’єктам енергетичної інфраструктури в Україні. Маємо приклад зразка квітня-травня 2022 року, коли орки виконали чотири ракетні удари по Кременчуку Полтавської області, під час яких ворог вивів з ладу ТЕЦ та Кременчуцький НПЗ приблизно на рік. Щоб досягти такого ефекту, оркам знадобилось аж 30 ракет, збити які у нашої ППО тоді можливості не було.

Зараз же ситуація зовсім протилежна. Запаси рашистів по ракетам комплексів "Искандер" та "Калибр", Х-101 та Х-555 вичерпуються до критичного для ворога рівня. І поповнити зараз запас "відстріляних" КР у росіян можливості нема. Міністр оборони Рєзніков заявляв, що зараз ЗС РФ сумарно мають 53% від довоєнних запасів ракет, для відновлення яких знадобиться мінімум5 років. І так куці залишки КР орків "доточує" ефективність роботи нашої ППО на рівні 70%. Ну і також – нераціональність самих росіян: наприклад, за повідомленням ОК "Південь", учора 11 вересня ЗС РФ безрезультатно відстріляли три Х-555 по зерносховищу на Миколаївщині, та дві Х-22 по житловим будинкам в Березнегуватській громаді, в результаті чого постраждало 5 осіб.

Рашистський Ту-95МСМ із ракетами Х-101, ілюстративне фото довоєнних часів

Якщо узагальнити вищенаписане, можемо припускати наступне. Ворог ще зможе повторити декілька подібних ударів по енергооб’єктам, результатами яких будуть локальні та короткочасні "блек-аути". Але "ракетний терор" на то він і нераціональний, що орки "достріляють" свої 53% від запасів ракет швидше, аніж ми собі можемо уявити.

Читайте також: Рашисти мають ракет до С-300 ще на 3 роки війни, але половина ракетних бригад залишилась без "Іскандерів"