xcounter
#

Як Болівія "бортанула" РФ і передумала купувати Мі-17 та зброю на 100 млн, та що в неї з армією

2958
Легкий танк SK-105 болівійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Легкий танк SK-105 болівійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якого роду контакти Росія вже намагалась навести з цією латиноамериканською країною

Є повідомлення, що в ніч на сьогодні 27 червня 2024 року армія Болівії намагалась провести воєнний переворот, щоб усунути керівництво країни, але спроба була невдала, заколот було придушено. На перший погляд, подія та новина можуть виглядати «рядовою», але картина стане значно цікавішою, якщо тут поставити питання в двох ракурсах – а які контакти були між Болівією та Росією, і що власне із армією у цій латиноамериканській країні.

Звичка шукати "російський слід" в будь-якому заколоті чи надзвичайній події не завжди є контрпродуктивною, іноді це може дати доволі цікавий результат.

Читайте також: Стартувало виробництво ракет GMLRS ER: є натяк, що ракети на 150 км може отримати й Україна
Бразильські бронеавтомобілі EE-9 Cascavel в строю армії Болівії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут можна почати із того, що в квітні 2024 року глава МЗС РФ Лавров відвідував Болівію, урядовці якої заявили про намір приєднатись до геополітичного блоку БРІКС. Що самими рашистами було сприйнято як "зміцнення геополітичних позицій в Латинській Америці".

Але з іншої сторони, Болівія – також і в переліку країн цього регіону, котрі так і не повелись на наполегливі "запрошення" Кремля купити техніку та озброєння російського виробництва. Ворожі профільні ресурси стверджують, що Болівія в 2000-х роках заявляла намір придбати вертольоти Ми-17 для боротьби з наркотрафіком, і що в той же період ця країна уклала угоду на купівлю зброї в РФ на 100 мільйонів доларів кредитних коштів, однак ця угода так і не була реалізована по невідомим причинам.

Швейцарські бронеавтомобілі MOWAG Roland в строб армії Болівії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, ось це все аж ніяк не заважало Міноборони РФ часів Шойгу з певною регулярністю заявляти про "досягнення домовленостей про воєнно-технічну співпрацю" з болівійцями.

Якщо говорити безпосередньо про армію Болівії, то тут треба розуміти, що ми говоримо про бідну країну із ВВП меншим за еквівалент в півсотні мільярдів доларів, оборонний бюджет тримається на позначці менше півмільярда доларів щорічно в еквіваленті. Тому в чомусь закономірно, що тут мова про збройні сили чисельністю загалом 34 тисячі кадрових військовослужбовців, в розпорядженні доволі екзотичний набір техніки та озброєння.

Парад болівійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут мова зокрема про 56 танків SK-105 (австрійська ліцензійна копія французького AMX-13), 24 важкі бронеавтомобілі EE-9 Cascavel бразильського виробництва, 150 бронетранспортерів різних типів, та 311 артсистем, зокрема 25 гаубиць M101 та 36 радянських М-30, та понад 250 мінометів різних типів. Із наявних засобів протиповітряної оборони – лише 18 китайських зенітних гармат Type-65 калібру 37-мм.

Загальна чисельність сухопутних військ – 9,8 тисяч кадрових військовослужбовців та 13 тисяч резервістів.

Військово-морські сили Болівії налічують 4,8 тисяч військовослужбовців, із яких 1,7 тисяч – це морська піхота, склад – 7 патрульних катерів та 3 допоміжні кораблі.

Військово-повітряні сили – 6,5 тисяч військовослужбовців, основа – 77 легких транспортних та 35 навчальних літаків різних типів, 35 легких вертольотів різних типів, ударна авіація по суті відсутня.

Болівійські UH-1H Iroquois, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: З'явилось відео, як МіГ-29 використовує високоточні далекобійні бомби AASM Hammer