xcounter
#

Як артилерія та РСЗВ від Заходу могли розподілятись між родами військ ЗСУ

2328
Боєць ЗСУ веде вогонь із гаубиці L118, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ
Боєць ЗСУ веде вогонь із гаубиці L118, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ

Коли йдеться про зміни в українській артилерії, вагу мають не тільки калібри, але й організаційні зміни також

Автори польського порталу Defence24 в одній із публікацій оцінили, що за час повномасштабнох війни проти РФ Збройні Сили України могли отримати від союзників мінімум від 900 артсистем та РСЗВ західного зразка, зокрема 148 реактивних установок (включно з M142 HIMARS та M270), понад 300 буксируваних гармат усіх калібрів (починаючи від 105 мм), та орієнтовно 350 САУ (без врахування шведських САУ Archer та потенційно турецьких артустановок Firtina).

І що навіть такий порядок цифр демонструє, наскільки стрімко наше військо переходить із артилерії радянського зразка на західну.

Читайте також: Росіяни показали, що роблять "Ланцет" на верстатах з Японії та Південної Кореї
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ

Водночас, важливі зміни відбулись не тільки в кількісному, але й в організаційному плані щодо переходу ЗСУ на артилерію західного зразка. І про які саме зміни мова – можемо прочитати власне в цій публікації за посиланням.

Так от, автори Defence24 стверджують, що новітні САУ західного зразка, як то CAESAR, Krab та PzH 2000, передавались саме в артилерійські бригади, що раніше воювали на САУ радянського зразка. Водночас, і значна частина буксируваних систем калібру 155-мм були передані також до складу артилерійських бригад Сухопутних військ ЗСУ - M777, FH-70 і Tr F1.

Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ

При цьому артилерійські підрозділи в складі механізованих та бронетанкових бригад отримували або старіші варіанти САУ M109, або словацькі артустановки Zuzana 2 калібру 155-мм, або ж такі системи стандарту "Варшавського договору", як то САУ DANA чи взагалі реактивні системи залпового вогню RM-70.

Також автори Defence24 стверджують, що 105-мм гаубиці типів L119/M119 передавались десантно-штурмовим підрозділам ЗСУ, а ті в свою чергу передавали штурмовим бригадам свої гаубиці Д-30 калібру 122-мм.

Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь із Д-30, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ

І також – що новосформовані бригади ЗСУ в рамках підготовки до контрнаступу на Півдні начебто отримали "мікс" із радянських артсистем, що раніше були в розпорядженні наших військ, та додаткових поставок західних артсистем, що могли відбуватись напередодні активізації боїв на фрнті.

Від Defense Express додамо, що такі твердження польських аналітиків поки що нема можливості ані повністю підтвердити, ані повністю спростувати з опорою на дані з відкритих джерел. Але описані вище оцінки є як мінімум цікавими бодай для побічного розуміння, яким зараз може бути стан справ з артилерією в бойових порядках ЗСУ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Іспанія передала Україні гаубиці OTO Melara Mod 56 для знищення рашистів.

Іспанська гаубиця OTO Melara Mod 56 в розпорядженні ЗСУ, зима 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: З’явилося відео ураження ВДК "Оленегорский горняк": корабель успішно проґавив удар у лівий бік