xcounter
#

Азербайджан вивів свій флот на маневри: колонну очолив 50-річний фрегат

2815
Окрім "радянської спадщини", ВМС Азербайджану мають 12 новітніх патрульних кораблів, збудованих в кооперації з Ізраїлем
Окрім "радянської спадщини", ВМС Азербайджану мають 12 новітніх патрульних кораблів, збудованих в кооперації з Ізраїлем

Баку системно посилює свої військово-морські сили. І схоже, що Азербайджан міг би бути потенційним покупцем українського протикорабельного комплексу "Нептун"

У нас про Азербайджан прийнято міркувати саме як про "сухопутну" державу, котра і акценти відповідно ставила при розбудові своїх збройних сил.

Тим більш, що війна за Нагірний Карабах, яка відбувалась між Азербайджаном та Вірменією у вересні-листопаді 2020 року, відбувалаcь лише у двох фізичних вимірах – суша та повітря.

Читайте також: Новий "Карабах" Путіна: Альянс України і Туреччини змусить Кремль поступатися у Криму
Маневри військово-морських сил Азербайджану, фото - прес-служба Міноборони цієї країни

Але маловідомо, що Азербайджан має як на свої амбіції достатньо потужні військово-морські сили, приклад організації яких могла би взяти і Україна, при влаштуванні оборони в Азовському регіоні.

Якби наша країна на Азовському морі мала би такі ж потужні ВМС, як в Азербайджану, то навряд чи би перед нами в принципі постала проблема, що кораблі російських ВМС або ж Берегової охорони ФСБ наважуються затримувати цивільні судна або влаштовувати провокації проти наших військових катерів на Азові.

Корабель "Донбас", що виконує роль плавучого штабу для ВМС України в Азовському морі

Привід поговорити саме про флот Азербайджану – Міноборони цієї країни сповістило про завершення щорічних маневрів національних ВМС. Військові Азербайджану зазвичай скупі на деталі про діяльність свого флоту (і навіть фото плавскладу в добрій якості – катма).

Але деяку інформацію із відкритих джерел ми можемо добути самостійно. Для початку - можемо переглянути ось це відео від Міноборони Азербайджану:

Відомо, які задачі мають виконувати азербайджанські ВМС: оборона нафтодобувних об’єктів на шельфі Каспійського моря, і також – захист цивільного судноплавства в інтересах Азербайджану.

Відомо, що азербайджанський цивільний флот має до 70 торгових суден, а головний (та єдиний) порт країни Баку – перевалює щороку до 10 мільйонів тонн вантажів (це десь на 20% більше, аніж сукупна щорічна перевалка наших азовських портів "Бердянськ" та "Маріуполь").

Навчальні катери ВМС Азербайджану, фото ілюстративне

Захищатись на морі Азербайджану є від кого – та сама РФ або ж Іран. Достеменні дані про корабельний склад ВМС Азербайджану - відсутні. Напевне можна говорити про таку "родзинку", що флагманом азербайджанського флоту досі лишається фрегат Gusar (G121), що належить до радянського проекту 159А.

Такі кораблі будувались ще в 1960-х роках. І схоже, що азербайджанський Gusar (G121) – це єдиний корабель такого проекту, що досі знаходиться в строю.

Як стверджує Міноборони Азербайджану, фрегат Gusar (G121) виконував бойові стрільби під час навчань в червні 2021 року

Також можемо говорити, що в строю ВМС Азербайджану лишається до чотирьох сторожових кораблів проекту 205П. Аналогічні – використовує наприклад наша Морська охорона, ті ж кораблі BG 32 "Донбас" або ж BG 57 "Миколаїв".

Один із сторожових кораблів проекту 205П ВМС Азербайджану

Відомо також, що з 2014 року ВМС Азербайджану отримали загалом 12 новітніх патрульних кораблів за проектами Tufan та Shaldag Mk V.

Варто коротко описати ТТХ кожного із цих типів кораблів. Кораблі проекту Tufan можна назвати "полегшеною" версією ізраїльських ракетних катерів проекту Saar 4.5:

  • водозаміщення – 470 тонн;
  • довжина корпусу – 62 метри;
  • ширина – 7,6 метрів;
  • швидкість та дальність ходу – 32 вузли, 3200 миль на швидкості 16 вузлів;
  • набір озброєння – пускова установка Rafael MLS NLOS на вісім керованих ракет Rafael Spike-NLOS, одна артустановка Rafael Typhoon калібром 23 мм.
Один із патрульних кораблів проекту Tufan ВМС Азербайджану

Кораблі проекту Shaldag Mk V складались на азербайджанських потужностях із ізраїльських комплектуючих:

  • водозаміщення – 100 тонн;
  • довжина корпусу – 32 метри;
  • ширина корпусу – 6,4 метри;
  • швидкість ходу – до 40 вузлів;
  • набір озброєння - одна артустановка Rafael Typhoon калібром 23 мм та пускова установка Rafael MLS NLOS на чотири керовані ракети Rafael Spike-NLOS.
Один із патрульних кораблів проекту Shaldag Mk V ВМС Азербайджану

Варто ще таку історію нагадати. Азербайджан прагнув придбати повноцінні протикорабельні комплекси, зокрема хотів купити в РФ системи "Бал".

Але спочатку в 2018 році Кремль сам відмовився продавати Баку ці комплекси, мовляв це "загрожуватиме безпеці мореплавства на Каспії". А потім, в кінці 2019 року комплекси "Бал" з'явились на озброєнні Каспійської флотилії РФ.

За деякими даними, на Каспійському морі РФ розмістила до чотирьох пускових машин комплексу "Бал"

Відповідно – як тільки "Нептун" піде у серію, Києву варто буде запропонувати Баку придбати український протикорабельний комплекс, аби досягти паритету чи навіть переваги в Каспійському регіоні.

Читайте також: Кремль вчинив провокацію проти британського есмінця у водах України: що на це відповість Лондон?