xcounter
#

Запаси оперативно-тактичних ракет збройних сил Росії вичерпуються: аналіз

 ОТРК "Искандер-М"
ОТРК "Искандер-М"
45726

Агресор Росія та ії загарбницьке військо, не отримавши "бліц-кригного" результату, перейшла на широке застосування високоточних озброєнь. Певний час ця тактика буде продовжуватись. Наші аналітики зробили певні оцінки стану російських арсеналів.

Четвертого березня 2022 р МО США повідомило, що на цю дату ЗС Росії випустило по Україні до 480 ракет (у т.ч. 230 з самохідних ПУ (СПУ) ОТРК "Искандер-М", які вони завези на територію Україні, 160 з таких же СПУ – з території Росії, 70 з таких же СПУ – з Білорусі та 10 ракет "Калибр-НК" – з кораблів Чорноморського флоту).

ОТРК
ОТРК "Искандер-М"

Також повідомлялось, що за перші 4 доби війни було випущено до 320 ракет. Тобто за 5 останніх діб – вже 160 ракет (вдвічі менше). Повідомлялось, що у навіть у першому ударі по авіабазах по кожній пускалось лише по 5 ракет, що свідчить про намагання економити ракети. Можна припустити, що у нападі використовувались переважно крилаті ракети (КР) 9М728, а не балістичні ракети (БР) 9М723 (МО України повідомляло про збиття 20 КР). А БР 9М723 вірогідно притримуються, щоб стримувати НАТО, до того ж вони значно дорожчі.

Читайте також: Чому росармія воює переважно мотлохом і на нього ж перетворюється
Уламки російської зброї на українській землі

З цього можна зробити припущення що запаси ракет РФ значно зменшились чи вичерпуються. Перевіримо це припущення.

Існуючі ракетні бригади (Рбр) у округах та арміях наведено нижче:

Західний ВО: 26-та Рбр (6-та загальновійськова армія (ЗА)), 112-та Рбр (1-ша танкова армія (ТА)), 448-ма Рбр (20-та ЗА).

Південний ВО: 1-ша Рбр (49-та ЗА), 12-та Рбр (58-ма ЗА), 47-ма Рбр (8-ма ЗА).

Центральний ВО: 92-га Рбр (2-га ЗА), 119-та Рбр (41-ша ЗА).

Східний ВО: 3-тя Рбр (29-та ЗА), 20-та Рбр (5-та ЗА), 103-тя Рбр (36-та ЗА), 107-ма Рбр (35-та ЗА).

Тобто це дванадцять ракетних бригад.

Росія застосовуює оперативно-тактичні ракети для знищення і цивільних цілей

Повідомлялось, що у війні з Україною задіяні формування 9 армій (1-ша ТА, 6-та та 20-та ЗА Західного ВО, 8-ма та 58-ма ЗА Південного ВО, 41-ша ЗА Центрального ВО та 5-та, 35-та й 36-та ЗА Східного ВО). Припустимо, що задіяні також ракетні бригади цих армій, та можливо ще 1-ша Рбр 49-ої ЗА Південного ВО, тобто усього 10 Рбр з 12.

Кожна Рбр має 12 СПУ та 12 ТЗМ (на кожній по 2 ракети), тобто у одній Рбр 48 ракет, а у 10 Рбр – 480. Звідси можна вважати, що боєкомплекти цих бригад вичерпано. По нормам ще 1,5 (максимум 2) боєкомплекти на кожну Рбр можуть бути на складах, але значна частина цих ракет потрібна, щоб стримувати НАТО. Також повідомлялось, що ОПК РФ щорічно постачав до ЗС РФ 100-200 КР, тобто їхні запаси не можуть бути великими.

пуск
Пуск ракети ОТРК "Искандер"

ВИСНОВКИ:

- За 9 діб по Україні було випущено до 480 ракет (переважно крилатих), 98% яких складали ракети ОТРК "Искандер-М", та лише 2% КР "Калибр-НК" (з кораблів ЧФ, для враження цілей у західних областях України). Ще до 10 КР було пущено з літаків.

- У т.ч. половину СПУ ОТРК завезли на територію Україні, що може свідчити про недостатню дальність ракет для враження цілей у західних областях України.

- 15% ракет було випущено з Білорусі, що вказує на ганебну політику Лукашенка та може свідчити про недостатню дальність ракет для враження цілей у західних областях України.

- За перші 4 доби війни було випущено до 320 ракет, а за 5 останніх діб – вдвічі менше, що може свідчити про певне вичерпання запасів ракет.

Про це вичерпання також свідчить те, що до 10 ракетних бригад СВ, задіяних у війні вже вичерпали свої боєкомплекти (у сумі до 480 ракет), а кількість ракет на складах невелика (по 1,5-2 боєкомплекти на бригаду) та не може бути достатньо використана через необхідність стримувати НАТО.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: ​РФ в Україні вже втратила літаків більше, ніж за 5 років Афгану, а вертольотів - ніж за всю війну у Чечні