xcounter
#

Замість Су-57 та "Охотника": ВПС США замовили новий надзвуковий БпЛА, який буде "воювати" за ворогів Америки

Надзвуковий БПЛА допоможе імітувати дії справжнього сучасного ворожого винищувача під час реальних навчань. Малюнок -  від Exosonic.
Надзвуковий БПЛА допоможе імітувати дії справжнього сучасного ворожого винищувача під час реальних навчань. Малюнок - від Exosonic.
6794

Через обмеження бюджету на навчання і нестачу пілотів у ВПС США не можуть ефективно готувати нових льотчиків-винищувачів. Виправити ситуацію може застосування надзвукових безпілотників, які будуть імітувати у повітрі дії потужного супротивника. Зробити прототип такого БпЛА має компанія Exosonic.

Компанія Exosonic Inc., що займається виробництвом надзвукових літаків з низьким рівнем шуму, отримала контракт від ВПС США. Він передбачає розробку демонстратора нового безпілотного літального апарату. Контракт укладений з Центром управління життєвим циклом ВПС (AFWERX) у партнерстві з Бойовим командуванням і Дослідницькою лабораторією ВПС, а також з президентським виконавчим директоратом з повітряних перевезень. Термін виконання цього контракту становить 15 місяців.

F-35
У планах НАТО збільшити кількість F-35 у Європі до 450 літаків до 2030 року. Проте через обмеження бюджету на навчання і нестачу пілотів у ВПС США нині не можуть ефективно готувати льотчиків-винищувачів.

Після розробки демонстратора і підтвердження характеристик будуть реалізовані наступні єтапи, скеровані на швидку поставку надзвукового безпілотника до ВПС США. Там він буде застосовуватись у ролі літака-агресора під час навчань у режимі реального часу.

Читайте також: ACE ONE надсучасний український багатоцільовий ударний stealth-БПЛА: оприлюднено оглядове відео та фото з ТТХ

Як стверджується у повідомленні спеціалізованого ресурсу Аirrecognition надзвуковий БпЛА допоможе у тренуванні пілотів, виступаючи у якості майже рівного винищувачу супротивника, щоб кинути у бойових тренуваннях виклик льотчикам-винищувачам ВПС.

Через обмеження бюджету на навчання і нестачу пілотів у ВПС США нині не можуть ефективно готувати повністю навчених льотчиків-винищувачів. Тож лише обмежене число пілотів проходять адекватну бойову підготовку у повітрі, необхідну для захисту країни від майже рівних супротивників.

F-5
Замість ворогів: у ВПС та ВМС США застосовують літаки, що мають технічні можливості та бойовий камуфляж, наближені до літаків противника

Оснащений різним корисним навантаженням і датчиками, БпЛА Exosonic доможе проводити бойову підготовку лище за невелику частину від нинішньої вартості таких навчань з залученням пілотованих винищувачів. Це може заощадити платникам податків мільйони доларів, що витрачаються на навчання, а також знизити знос існуючих бойових літаків ВПС США, які застосовують у ролі літаків-агресорів.

Також ця місія покладається на літаки F-5 зі спеціальних підрозділів Tactical Air Support. Вони, втім, спроможні "підігравати" за ворожі винищувачі третього покоління. Причому термін їхньої служби вже вичерпується. Нові БпЛА Exosonic будуть значно серйознішим викликом для пілотів ВПС - з огляду на швидкість, малопомітність і, ймовірно, мережецентричне застосування.

F-5
Термін флоту "повітряних агресорів" Корпусу морської піхоти США на базі F-5 вичерпується, початок виведення цих платформ зі служби починається у 2026 році. Схожа ситуація і у ВПС.

Керівництво Exosonic задоволене контрактом з ВПС. Надзвуковий БпЛА має стати рентабельним способом навчання майбутніх пілотів і сприяти подальшим льотним інноваціям, демонструючи перевезення пасажирів на малошумному надзвуковому літаку.

Компанія планує реінвестувати прибуток від продажів БпЛА у фінансування майбутніх розробок надзвукових продуктів. Перший надзвуковий БпЛА для допомоги у навчанні бойових пілотів продемонструє технології, що мають безпосереднє відношення до іншого проєкту компанії Exosonic - надзвукового авіалайнера.

Exosonic
Надзвуковий авіалайнер від Exosonic

"Наша мета в Exosonic - перевозити людей та вантажі з назвуковою швидкістю за допомогою нашого авіалайнера, призначеного для надзвукових польотів над землею з приглушеним звуковим ударом. Робота над надзвуковими БпЛА має вирішальне значення для стратегії нашої компанії з огляду на те, що ми багато дізнаємося про проєктування, виробництво та обслуговування надзвукових літаків за допомогою таких апаратів.

Дизайн салону

БпЛА також важливий для стійкої роботи нашої компанії, бо це забезпечать прибуток, який ми зможемо направити назад в нашу компанію, і дасть упевненість інвесторам, постачальникам і клієнтам у тому, що ми зможемо поставити на ринок такі надзвукові літаки", повідомив генеральний директор Exosonic Норріс Ті (Norris Tie).

Тихий надзвуковий літак матиме попит, бо уникає обмежень на рівні шуму, які накладаються певними вимогами цивільної авіації. Йдеться про шум літака при проході через звуковий бар'єр.

Дизайн салону

"Отримані результати можуть бути надані владі цивільної авіації, оскільки вивчається можливість скасування заборони на надзвукові польоти, якщо їх гучність буде приборкана", вважають у Exosonic. І вже мають детально пророблений дизайн такого тихого і надшвидкого власного літака.

Exosonic
Цивільний проєкт від Exosonic
Читайте також: Це буде найшвидший літак у світі: ВПС США замовили у компанії Hermeus гіперзвуковий Quarterhorse