xcounter
#

Високоточні ракети для українських 122-мм РСЗВ: досвід Росії та інших країн

Пуск "Тайфун-1"
Пуск "Тайфун-1"
10817

Зростання ефективності та функціональності реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) можна забезпечити за рахунок нових ракет. Або шляхом оптимальних підходів до модернізації існуючих зразків.

Defense Express вже писав про створені у Росії для РСЗВ "Торнадо-С" нові високоточні керовані ракети (КР) 9М544 та 9М549 з комбінованою голівкою самонаведення (ГСН), що мають телевізійний та тепловізійний канали наведення, а також напівактивну лазерну систему (КВО менше 5 м), а також про більш прості та дешеві високоточні КР 9М542 з інерційною та супутниковою системами наведення (без ГСН) з КВО 10 м.

Росія планує покращити точності можливості снарядів для РСЗО шляхом їхнього оснащення "персональними" головками самонаведення. Так, для РСЗВ "Торнадо-С" створюється нова високоточна керована ракета (КР) з комбінованою головкою самонаведення (ГСН), що має телевізійний та тепловізійний канали наведення, а також напівактивну лазерну систему. Два типи керованих снарядів розроблені для Торнадо-С" НВО "Сплав" : 300-мм керовані реактивні снаряди з осколковими і кумулятивно-осколковими бойовими елементами, оснащені супутниковою навігаційною системою, повідомляла прес-служба РОСТЕХ.

Але це великі 300-мм РСЗВ та потреба у них для 4-х окружних бригад становить лише 72 од. Однак у ЗС Росії є понад 720 основних 122-мм РСЗВ (180 "Торнадо-Г" та понад 540 "Град", останні планується модернізувати до рівня "Торнадо-Г"). Тобто кількість 122-мм РСЗВ у 10 разів більше, ніж 300-мм та вони входять у д-ни артполків усіх дивізій, д-ни бригад та батареї мотострілецьких полків. Але для 122-мм РСЗВ також створюються КР.

Читайте також: Українські 122-мм РС "Тайфун-1" випробували пусками на максимальну відстань (відео)
РСЗО 9К51М Торнадо-Г
РСЗВ 9К51М Торнадо-Г

ЗС Росії переоснащуються з застарілих РСЗВ "Град" на сучасні "Торнадо-Г". Разом з більшою влучністю завдяки позиціонуванню бойової машини за сигналами ГЛОНАСС та застосуванню БЛА для розвідки, загальна ефективність системи зросла більш ніж у 4 рази.

РСЗО 9К51М Торнадо-Г
Що саме додали в РФ в РСВО 9К51М Торнадо-Г

Подальше зростання ефективності та функціональності РСЗВ можна забезпечити за рахунок нових ракет. Наступним кроком у розвитку РСЗВ "Торнадо-Г" стане створення високоточних КР для запуску з наявних бойових машин.

Бойові можливості нової системи "Торнадо-Г" планують розширити за рахунок нових реактивних боєприпасів

При цьому УР не замінять, а доповнять некеровані РС, які продовжують залишатися, та ще довго будуть переважати у боєкомплектах РСЗВ.

Мова йде не про розробку повністю нової ракети, а про використання серійних відсіків двигуна РС у якості засобу доставки БЧ. Відсік управління 122-мм РС "ОУ-122" демонструвався на форумі "Армія-2019" та салоні МАКС-2019.

УР не замінять, а доповнять некеровані РС, які ще довго будуть переважати у боєкомплектах РСЗВ.

Його можна було бачити на експозиції АТ "КРЭТ" у вигляді макету. ОУ-122 навертається на місце кріплення штатного детонатора РС перед пуском, а час підготовки займає до 10 хв. У результаті довжина снаряда збільшується на кілька десятків сантиметрів, маса – на 12 кг.

ОУ-122 Торнадо-Г
ОУ-122 призначений для підвищення точності стрільби штатними ракетами "Торнадо-Г".

Більшість типів некерованих ракет утримуються на траєкторії завдяки обертанню навколо своєї осі, що підвищує стійкість в польоті, хоча й вимагає додаткової витрати палива. Щоб осьове обертання не викликало збоїв у роботі апаратури, ОУ-122 встановили на підшипник. Тим самим забезпечується його вільне обертання так, що у земній системі координат кутове положення блоку залишається нерухомим.

РСЗВ
РСЗВ "Торнадо-Г"

ОУ-122 призначений для підвищення точності стрільби штатними снарядами "Торнадо-Г". Для введення координат цілі застосовується апаратура підготовки та передачі польотного завдання.

Система наведення ОУ-122 дозволяє автоматично визначати місце розташування та обчислювати оптимальну траєкторію польоту РС. Основу становить інерційна система навігації з корекцією точності за сигналами системи ГЛОНАСС. ОУ-122 використовує безплатформену інерційну навігаційну систему (БІНС). Цим забезпечується КВО 10 м незалежно від дальності стрільби.

У Ізраїлі для модульних РСЗВ Lynx вже 10 років застосовуються 160-мм КР ACCULAR з GPS-наведенням та КВО 10 м. Ця УР є економічно ефективним вибором для точного ураження цілей.

Китайські снаряди до РСЗО з системами управління

У Китаї на салоні Airshow China компанії NORINCO та SCIC показали кілька варіантів 122-мм КР (у т.ч. Fire Dragon BRE-7) з відсіками управління, що нагадують "ОУ-122" та інерційним/супутниковим наведенням. Вони включенi у боєкомплекти РСЗВ типу "Град".

ОПК України створив низку 122-мм РСЗВ – модернізованих застарілих РСЗВ "Град". ЗС України мають 185 РСЗВ "Град", які потребують заміни.

Спочатку ХКБМ були розроблені РСЗВ "Бастіон-01" з артилерійської частиною "Граду" на шасі КрАЗ-6322 та РСЗВ "Бастіон-02" з подовженою колісною базою, де розміщений додатковий боєкомплект (обойми з 40 РС) та система швидкої перезарядки.

Тайфун-1
Виробництво корпусів РС "Тайфун-1" на дільниці ротаційного розкочування КБ "Південне"

Потім на ХКБМ створили РСЗВ БМ-21У "Верба" (на тому ж шасі) та прийняли її на озброєння у 2019 р. Вона мала ту ж артилерійську частину, поліпшену СУВ, та має застосовувати перспективні РС з дальністю 40 км.

БМ-21У Верба від ХКБМ базується на шасі КрАЗ-63221 (зі здвоєною кабіною). В першому варіанті кабіна не мала бронювання
БМ-21У "Верба" від ХКБМ базується на шасі КрАЗ-63221 (зі здвоєною кабіною). В першому варіанті кабіна не мала бронювання.

Перезарядка пакета у 40 РС проводиться з ТЗМ, який несе 80 РС.

БМ-21У
БМ-21У "Верба" від ХКБМ на шасі КрАЗ-63221

Нарешті, випробовувалася РСЗВ від Шепетівського ремонтного заводу БМ-21УМ "Берест" на шасі КрАЗ-5401НЕ з новою артилерійської частиною на 50 РС та безкапотною кабіною, що вміщає увесь розрахунок.

рсзв
122-мм РСЗВ "Берест" від "Шепетівського ремонтного заводу"

МО України має прийняти рішення об'єднати розробки РСЗВ "Верба" та "Берест", у т.ч. їх переваги, та використовувати нове шасі через банкрутство КрАЗ.

Тайфун-1
Випробування механізмів хвостової частини 122-мм реактивного снаряда "Тайфун-1"

Також з них повинні застосовуватися нові РС "Тайфун-1" ДКБ "Південне" з дальністю стрільби до 40 км.

Тайфун-1
Макет нового реактивного снаряда 9Н221Ф "Тайфун-1" калібром 122 мм, який має вдвічі більшу дальність стрільби ніж звичайний радянський РС 9М22 (40 км проти 20) - на стенді КБ "Південне" під час Міжнародної виставки "Зброя та Безпека-2019" у жовтні 2019 року.

Українським ДКБ "Луч" (співвиконавці НВО "Павлоградський хімічний завод", підприємства "Артем", "Оризон-Навігація" тощо) створена нова 300-мм КР "Вільха" вагою 800 кг, дальністю стрільби до 70 км та КВО до 10 м. КР має інерційну та супутникову системи корекції, газоструйне та аеродинамічне управління. Вона прийнята на озброєння ЗСУ у 2018 р.

Коригований реактивний снаряд Р626М Вільха-М від КБ Луч на виставці Зброя та Безпека-2021
Коригований реактивний снаряд Р626М "Вільха-М" від КБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Звідси видно, що ОПК України здатний створити 122-мм УР для нової РСЗВ. Про це говорить досвід розробок ДКБ "Південне" та "Луч".

РСЗВ
РСЗВ "Берест" має 50 направляючих українського виробництва

Нові та відносно недорогі КР у сукупності з новою бойовою машиною РСЗВ, СУВ та застосуванням розвідувальних БЛА забезпечать ефективність ураження цілей не гірше, ніж у новітніх закордонних 122-мм РСЗВ.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: "Сапсан", "Тайфун", "Буревій" та "Вільха-М": Міністр оборони України розповів про поточний стан ракетної програми