xcounter
#

Відключайте швидше: без GPS російські крилаті ракети та військові літаки станують ще дурнішими

Відключайте швидше: без GPS російські крилаті ракети та військові літаки станують ще дурнішими
125143

США просто зобов'язані найближчим часом відключити Росію від системи супутникової навігації (GPS). Бо це значно ускладнить виконання бойових завдань армії рашистів. Так вважають фахівці, з якими поспілкувалися журналісти Defense Express. Хоча є і нюанси.

Про те, що США планують відключити Росію від системи супутникової навігації GPS, спочатку заявили у стані самих агресорів. Пару днів тому голова роскосмосу Рогозін сказав, що це стоїть у переліку американських санкцій. Але, мовляв, не варто "напружуватися" і турбуватися, оскільки росія має власну супутникову систему — ГЛОНАСС.

Tomahawk, одна з найвідоміших крилатих ракет. Існував варіант GLCM для запуску з наземних пускових
Крилаті ракети мають у своєму складі декілька підсистем наведення - від супутникових до інерціальних. Разом з тим, "притуплення" сигналів навігаційних систем може бути одним з елементів зниження потенціалу високточних озброєнь.

"Не варто з цього приводу напружуватися, тому що у кожному вашому смартфоні, а ви про це не знаєте, я абсолютно переконаний, є ГЛОНАСС. Відключивши GPS, ГЛОНАСС працюватиме. У нього така ж точність, як у GPS. Тому все добре", - сказав головний "космонавт" росії.

Читайте також: ЗСУ знищили БДК "Саратов" рашистів в порту окупованого Бердянська

Що можуть ті закордонні смартфони у руках росіян без доступу до оновлень, що запровадили компанії-розробники хай-тек техніки, відомо. Можуть все менше і менше, бо теза "что-то пошло не так" вже відбивається на усіх сферах життя зазомбованого і лякливого россуспільства.

ОТРК
ОТРК "Искандер-М"

Тож якщо відключать GPS на територією Росії, а в ідеалі і Білорусі, звідки для бомбардувань України вилітають російські військові літаки і запускаються крилаті ракети, що буде?

На це питання Defense Express отримав наступну відповідь від наших фахівців.

Фактично відключення приймачів від системи GPS на значній площі росії не має особливого сенсу. Проте це можливо на певних територіях, де такий сигнал можна заглушити, аби внести похибки для визначення координат на приймаючих пристроях. Також можливе відключення систем GPS на певний час на визначених територіях. Такий досвід і практика у США є.

Також було повідомлено, що у разі відключення РФ від супутникової системи навігації GPS у ПКС ЗС РФ виникнуть серйозні проблеми у бойовому застосуванні авіації у повітряному просторі України, а також застосування високоточної зброї великої дальності (балістичних та крилатих ракет) по об’єктах ЗС України.

За оцінками експертів, російська система ГЛОНАСС недосконала у порівнянні з GPS. Переведення російського озброєння тільки на систему ГЛОНАСС займе додатковий час, при цьому похибка влучання в ціль крилатими ракетами становитиме від 700 до 1200 метрів.

"Искандер-К" з крилатою ракетою Р-500

Водночас, застосування літаків оперативно-тактичної авіації, зокрема Су-34 та Су-30СМ буде обмежена з огляду на те, що зазначені літаки обладнані системою GPS.

Разом з тим слід розуміти, що визначення зон, де система GPS буде відключена, або буде працювати з похибками, в ідеалі має відбуватись у координації з українською стороною і діями Збройних Сил України.

Читайте також: Противник хоче перекинути для боїв під Харковом розвідувальні станції "Пенициллин"