xcounter
#

У США зійшла з конвеєра перша удосконалена ядерна боєголовка-"довгобуд" для балістичних ракет Trident II D5

1319
Запуск балістичної ракети
Запуск балістичної ракети

Невдовзі американські підводні човни зможуть запускати балістичні ракети з оновленими ядерними боєголовками

Перша модернізована боєголовка W88 Alteration 370, призначена для оснащення балістичних ракет Trident II D5, зійшла з конвеєра на заводі Pantex в Амарілло, штат Техас, 1 липня цього року, як повідомляє Національне управління з ядерної безпеки (NNSA) Міненергетики США.

W88 Alteration 370 ядерна боєголовка
Будова W88 Alteration 370

Мета модернізації – усунення проблем, пов’язаних з віком існуючих боєголовок W88 та підтримка готовності цих боєголовок, які є одним з декількох типів, що наразі доступні для балістичних ракет Trident D5 ВМС США, які запускаються з підводних човнів.

Читайте також: Raytheon отримала 2 млрд доларів на розробку ядерної ракети нового покоління повітряного базування

Як зазначають у NNSA, програма оновлення боєголовок W88 триватиме до 2026 року, а її загальна вартість становитиме близько 2,8 млрд доларів.

W88 Alteration 370
W88 Alteration 370

Подробиці проєкту модернізації засекречені, однак відомо, що вона передбачає заміну підсистеми взведення, підривача та стрільби, додає звичайні бризантні вибухові речовини для підвищення терміну служби в майбутньому. Водночас ця модернізація співпадає із запланованою заміною компонентів з обмеженим терміном служби або ж тих компонентів, що регулярно замінюються.

W88 боєголовка транспортний контейнер
Транспортний контейнер для боєголовок W88

Програму W88 Alt 370 можна вважати справжнім "довгобудом" – вперше вона була погоджена у 2012 році, льотні випробування інертних прототипів розпочалися у 2014 році – завершити перший цикл установки W88 Alt 370 планували у грудні 2019 року, однак побоювання щодо конденсаторів вартістю 5 доларів, що були в кожній боєголовці, викликали значні затримки.

Trident II D5
Запуск балістичної ракети Trident II D5

Зрештою, у вересні 2019 було прийнято рішення замінити ці конденсатори на досконаліші, вартістю майже 75 доларів кожен, що вплинуло на вартість проєкт та графік.

Наразі у NNSA сподіваються, що наразі програма модернізації W88 буде продовжуватися у рамках графіку та бюджету, оскільки триватиме наступні п’ять років.

Читайте також: Перетворити "діаду" на "тріаду": американські B-2 та B-52 мають повернутися до стану ядерної бойової готовності