xcounter
#

Танк M1 Abrams отримає новий захист: до чого США готують свою бронетехніку

7310
Найновіша версія танка Abrams, фото ілюстративне
Найновіша версія танка Abrams, фото ілюстративне

У США готують свою бронетехніку до війни на "сучасному" полі бою

Центр систем наземних транспортних засобів Армії США (GVSC) оголосив про успішну демонстрацію нової системи, призначеної для захисту наземних транспортних засобів від кібератак, повідомляє видання The War Zone.

Річ у тім, що оскільки більшість транспортних засобів Армії США були спроєктовані задовго до появи сучасних загроз, таких як кібератаки, то вони залишаються вразливими для цих загроз і потребують надійних технологій кіберзахисту.

Читайте також: Польща готується прийняти перші дві роти танків Abrams, які прикриють кордон з Білоруссю та РФ
Танк M1A2 Abrams
Танк M1A2 Abrams на полігоні під час навчань Cyber Cyclone

Відомо, що демонстрація нової системи була частиною навчань, відомих як Cyber Cyclone, які проходили на випробувальному полігоні Юма у вересні 2021 року у рамках більш масштабної події Project Convergence (Армія США розповіла про цю демонстрацію цього тижня в пресрелізі).

Система захисту від кіберзагроз 1553 Bus Defender
Система захисту від кіберзагроз 1553 Bus Defender

На цій демонстрації танк M1A2 Abrams був оснащений системою 1553 Bus Defender від компанії Peraton – це система виявлення та запобігання кібератакам, які спрямовані на шину даних платформи (апаратна підсистема, яка обробляє передачу даних як у суміжні системи, так і від них.

танк abrams передача даних
Це зображення демонструє діапазон передачі даних у типовій наземній машині

Зазначається, що для тестування цієї системи використовувалися "дистанційно змодельовані кіберзагрози", спрямовані на шину даних M1A2. Коли Bus Defender був активований, він "успішно захищався від загроз, зберігаючи при цьому повну функціональність та доступність системи". Дані цієї демонстрації стануть основою для подальших досліджень системи.

Система Bus Defender була розроблена Управлінням кіберрозробки наземних систем у рамках проєкту "Безпека автомобільних систем". Вона призначена для захисту бронемашин та інших транспортних засобів від зловмисників, які хочуть зламати або відключити критично важливі системи машини під час роботи в кіберконкурентному середовищі.

Читайте також: Армія США вперше відстріляла з танка Abrams універсальний снаряд XM1147, роботи по якому йшли 10 років