xcounter
#

США "приземлили" 46 літаків F-35: вся справа в двигунові

2324
В даному випадку мова про 15% парку цього типу винищувачів
В даному випадку мова про 15% парку цього типу винищувачів

Армія США для нас виступає синонімом технологічності, синонімом повної забезпеченості усіх потреб військових. Але і тут бувають свої нюанси, що можуть викликати подив в українського читача.

Портал The Drive пише, що зараз збройні сили США були мусили "приземлити" своїх 46 винищувачів п’ятого покоління F-35. При цьому мова про усі роди військ – військово-морські сили, Корпус морської піхоти та військово-повітряні сили.

Причина – як виявилось, теплозахисне покриття на лопатях роторів турбіни двигуна зношується швидше, аніж очікувалось, через що по суті вийшли із строю 15% усього флоту F-35.

Читайте також: ​В РФ несподівано анонсували показ клону F-35 на авіасалоні МАКС-2021: детальний огляд презентаційного відео
Передполітна підготовка літака F-35, фото ілюстративне

В теорії, американські військові розуміли, що така проблема може трапитись. Сервіс літакам F-35 надає Центр технічного обслуговування на базі "Тінкер" в штаті Оклахома.

Про недостатню "пропускну здатність" цього сервісного центру було відомо. Але розрахунки показували, що "приземлитись" із-за недоліків двигуна мали би максимум 6% флоту F-35. Перспективи невтішні – до 2022 року "приземлитись" можуть усі 20% від наявних F-35.

Обслуговування літака F-35 в ангарі, фото ілюстративне

Вирішення цієї проблеми – в руках обох сторін. Центр на базі "Тінкер" уже почав "прискорювати" свої регламентні процедури з тим, щоб скоротити цикл робіт по одному двигуну від 200 днів до 122 днів.

В свою чергу, розробник силової установки - компанія Pratt & Whitney – заявила, що працює над створенням технології апаратної модифікації лопатей двигуна.

Команда Центру по обслуговуванню двигунів для F-35 на авіабазі "Тінкер", фото ілюстративне

Втім, автори порталу The Drive вирішили нагадати, що F-35 міг отримали альтернативну силову установку - General Electric / Rolls-Royce F136, роботи по якій були припинені в 2011 році на стадії готовності 80%.

І також – вирішили підкреслити, що можливо для F-35 потрібно таки створити силову установку, яка буде менш ресурсозатратна при обслуговуванні.

США не можуть собі дозволити "змарнувати" F-35 як один із елементів своєї міці
Читайте також: Ізраїльська система "Залізний купол" ледь не збила свій же винищувач F-15 під час нещодавньої операції "Страж стін"