xcounter
#

Щоб обстрілювати Харків ракетами С-300, Росія "урізає" ППО Санкт-Петербургу

Воронежу та Санкт-Петербургу - приготуватись до "бавовни"
4196
Рашистські С-300, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські С-300, ілюстративне фото довоєнних часів

Схоже, рашистам уже не вистачає пускових установок для відстрілу ракет по нашим містам

Протягом лютого – серпня 2022 року Росія зняла з бойового чергування 4 із 14 батарей ЗРК, які забезпечували протиповітряну оборону Санкт-Петербурга. На це вказують супутникові знімки, які опинились в розпорядженні фінських військових та журналістів. Найбільш ймовірно, що ці чотири батареї ЗРК рашисти направили саме для обстрілів України, пише фінське видання Yle.

Автори видання пишуть, що під таке "урізання" потрапили 500-ий та 1489-ий зенітно-ракетні полки Західного військового округу, на озброєнні яких зберігались комплекси С-300. Зокрема, із стартових позицій 500-го полку буквально "випарувались" дві батареї із запасом ракет та пусковими установками – від 12 машин з ПУ та мінімум 120 ракет, які були вивезені в травні 2022 року. В пункті постійної дислокації залишились тільки РЛС для моніторингу повітряного простору.

Читайте також: Поки без ATACMS: чи є альтернативи американській далекобійній ракеті
Дислокація батарей ЗРК навколо Санкт-Петербурга, червоним позначені зняті з бойового чергування позиції ЗРК, інфографіка - Yle

По 1489-ому полку автори Yle конкретних цифр не наводять. Лише пишуть, що цей полк теж "схуд" на дві батареї ЗРК С-300, і за методом виключення припускають, що в строю цього з’єднання залишились дві батареї новітніх С-400, поставлених на бойове чергування в 2018 році. Зенітні ракети та пускові установки 1489-го полку вивозились частково у липні, частково у вересні 2022 року.

Як виявилось, росіяни системно займаються «канібалізмом» своєї ППО, щоб мати можливість обстрілювати Україну комплексами С-300. Наприклад, автори Yle стверджують, що 108-ий зенітно-ракетний полк у Воронежі влітку 2022 року також "схуд" на половину наявних пускових установок комплексу С-300.

Рашистські С-300, ілюстративне фото довоєнних часів

На цьому місці фінські автори роблять діалектичний висновок. Що з однієї сторони, росіяни так намагаються "утилізувати" свої старі комплекси С-300, знімаючи їх з бойового чергування та направляючи до кордону з Україною, для обстрілів наших прифронтових міст. Тим більш, що і у відносно "мирні" часи частини ППО армії РФ на кордоні з Фінляндією постійно проводили "відстріл" ракет під час навчань.

Але з іншої сторони, таким чином рашисти доволі нелогічно ослаблюють протиповітряну оборону свого "західного флангу", зокрема агломерації Санкт-Петербургу з населенням в 5 млн осіб. І це при тому, що Кремль заявляє про наявність загрози від Фінляндії, яка вступає у НАТО.

Рашистські С-300, ілюстративне фото довоєнних часів

Від Defense Express додамо такий висновок. "На папері" рашисти мають запас в 7000 ракет до ЗРК С-300, а по факту оркам не вистачає пускових установок для відстрілу цих ракет.

За останні декілька місяців армія РФ зняла мінімум 3 десятки пускових установок до С-300; цього могло б вистачити для кратного посилення інтенсивності обстрілів Харкова зі сторони Бєлгорода; але цього не відбулось. Схоже, у ворога починають виходити із строю не тільки ракети, але й пускові установки для їх відстрілу.

Рашистські С-300, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Західні журналісти спробували оцінити запас російських Х-101, результат більш ніж "обнадіює"