xcounter
#

Росія таємно передала одній із країн Африки ударні Ми-35 та транспортні Ми-17

10655
Рашистський Ми-35, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський Ми-35, ілюстративне фото довоєнних часів

Схоже, що в даному випадку Кремль більше цікавила валютна виручка, аніж радянська зброя

На початку грудня 2022 року Російська Федерація таємно передала уряду африканської країни Того три ударні вертольоти Ми-35. Декількома тижнями раніше росіяни передали ВПС цієї країни також два транспортні гелікоптери Ми-17, стверджує портал African Intelligence.

Зазначається, що про поставку вертольотів Ми-35 та Ми-17 Того та РФ домовились на початку 2021 року, і що між цими країнами є угода про поставку зброї строком до 2025 року, номенклатура якої не розкривається. Також відомо, що ВПС Того мають в своєму розпорядженні два Ми-8, і що поставка рашистських вертольотів відбулась після того, як Туреччина поставила цій африканській країні безпілотні комплекси Bayraktar TB2.

Читайте також: Кремль прийшов на допомогу "Талібану", який "раптом" відремонтував свої Ми-17 та Ми-35
Корпуси рашистських Ми-8 та Ми-17 в цеху авіаційного заводу в Улан-Уде, ілюстративне фото з відкритих джерел

Сама по собі поставка вертольотів, навіть декількох одиниць з РФ одній із країн Африки виглядає подією непересічною. Бо якщо опиратись на відкриті джерела даних, у 2022 році навіть армія РФ взагалі не отримувала нові гелікоптери від своєї промисловості. Більш того – в цьому випадку Кремль навіть не подумав реквізувати експортну зброю для свого війська, як це наприклад вийшло із 152-мм снарядами з партії виробництва 2022 року, що призначалась для Міноборони Азербайджану.

Ймовірно, у цьому випадку РФ вирішила керуватись своїми "довгостроковими" інтересами по закріпленню позицій в Африці, тому вирішила угодою на поставку вертольотів не ризикувати. Якщо припускати про можливу форму "оплати" за Ми-35 та Ми-17, скоріш за все Москві тут була потрібна саме "тверда" валюта, навіть з дисконтом.

Корпуси рашистських Ми-28 та Ми-35 в цеху заводу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Того має вкрай малі запаси радянської зброї – The Military Balance 2022 каже про наявність лише двох Т-55, 20 одиниць БМП-2 і 5 гармат ЗиС-5 калібру 57 мм. Але в свою чергу, оборонний бюджет Того в 2021 році тримався на рівні лише 110 мільйонів доларів, тому Росія цій країні продала вертольоти із гігантською знижкою. Аби хоч кудись продати свою дискредитовану зброю.

Читайте також: Росія послала ролкер до Південної Африки, "колядувати" амуніцію для "чмобіків" або Т-34