xcounter
#

Два ключові напрямки модернізації БМП-1: пропозиція від польського заводу WZM

6496
Польща планує модернізувати свої БМП-1
Польща планує модернізувати свої БМП-1

Сучасний безпілотний бойовий модуль та зміна конструкції корпусу машини: пропозиція модернізації БМП-1 від польського заводу WZM

Польський завод Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne (WZM) з Познані готує пропозицію з модернізації бойових машин БМП-1. У цьому році підприємство планує закінчити прототип машини зі зміненою конструкцією корпусу, на який згодом буде інтегровано спеціалізоване обладнання.

Модернізація БМП-1 для Польщі – проміжне рішення до того часу, поки повністю не будуть розгорнуті нові БМП Borsuk. Це рішення було прийнято з урахуванням того, що нових машин треба буде чимало, а виготовляти нові БМП планують по декілька десятків машин на рік.

Читайте також: БМП і Т-72 на пенсію: Словаччина націлилась повністю обновити парк своєї бронетехніки
Польща БМП-1
Демонстрація модернізованої БМП-1 у 2019 році. Фото: Матеуш Зелонка, Defence24.pl

Наразі є велика ймовірність того, що задачу з модернізації БМП-1 доручать саме заводу у Познані, який вже тривалий час ремонтує та обслуговує бойові машини піхоти для польських збройних сил (усього на модернізацію БМП-1 у Польщі претендують три організації).

Як повідомляє польське видання Defence24.pl WZM SA, пропозиція, яку готує WZM, передбачає внесення змін у двох ключових напрямках, а також додаткові елементи, зокрема й необов’язкові.

БМП Borsuk Польща
БМП Borsuk

Перший напрям – це заміна застарілої башти на сучасний безпілотний бойовий модуль. Який саме – не повідомляється, однак стверджується, що це може бути як рішення від польського виробника, так і від закордонних партнерів, а кінцева конфігурація може залежати від конкретних вимог.

Другий – зміна конструкції корпусу машини, що має підвищити комфорт та ергономічність роботи екіпажу, а також полегшити інтеграцію нових систем. Завдяки цьому також може бути посилена безпека, якщо замовник вирішить встановити крісла, захищені від енергії вибуху – такий варіант модернізації вже демонструвався на MSPO 2019.

БМП-1
Один з варіантів модернізації, що демонструвався на MSPO-2019. Фото: Матеуш Зелонка, Defence24.pl

У планах також заміна внутрішніх та зовнішніх систем зв’язку на сучасні рішення – зокрема й на ті, що вже використовуються польськими військовими; заміна електронних систем, а також зміна конструкції ходової частини тощо. Серед варіантів також є і заміна системи кондиціювання та модернізація приводу.

Ця пропозиція з модернізації також передбачає збереження можливості долати водні перешкоди вплав.

Зазначається, що WZM вже готується до реалізації програми модернізації БМП-1. Так, з 2019 року проводяться випробування, пов’язані із запланованими змінами в конструкції, а прототип машини планують отримати у кінці цього року.

Читайте також: ​Набагато раніше, ніж Україна: коли Польща отримає нову БМП Borsuk