xcounter
#

Менше витрат та більше ефективності: п’ять причин, чому F-35 стає все більш доступним в експлуатації

6393
Винищувач F-35
Винищувач F-35

У квітні цього року Рахункова палата уряду США (GAO) оприлюднила звіт, в якому, серед усього, попереджається про те, що військові служби США зіштовхнуться з "десятками мільярдів доларів витрат на утримання [йдеться про винищувачі F-35 – прим. DE]".

Але, як зазначають у виданні Forbes, дані, що підтверджують цей висновок, на момент публікації звіту вже застаріли, і у висновках не взяли до уваги те, що F-35 буде набагато ефективніше виконувати задачі, ніж винищувачі, які він замінить.

Зокрема, експерт видання Forbes Лорен Томпсон разом з Lockheed Martin та деякими іншими компаніями, що займаються виробництвом винищувачів F-35, виокремили п’ять пунктів, які пояснюють, чому цей літак стає все більш доступним в експлуатації.

Читайте також: Скільки F-35 з’являться у 2021 році: у Lockheed Martin розповіли про темпи виробництва винищувачів
F-35
Винищувачі F-35

Надійність літака. ВПС США вимагають, щоб середня кількість годин між відмовою ключових компонентів F-35 становила не менш як 6 годин: але наразі для F-35A цей показник тримається на рівні 10 годин і постійно покращується. Більшість деталей цього винищувача взагалі ніколи не виходять з ладу, попри сувору бойову підготовку.

F-35 F-22 винищувачі
Винищувачі F-35 та F-22

Критичним показником надійності також є "частота поломок" – тобто, відсоток винищувачів, які повертаються із задачі, нездатні виконувати місію. Водночас близько 94 % бойових вильотів F-35A виконуються без "перерв", що на сьогодні є найкращим показником серед усіх винищувачів ВПС США.

Вартість льотного часу буде знижуватися. Ще на початку цього року в Lockheed Martin запевняли, що експлуатаційні витрати на стелс-винищувач F-35 будуть зменшені до 25 тисяч доларів до 2025 року.

F-35
F-35

Незначна кількість годин технічного обслуговування за годину польоту. Винищувач F-35 розробляли таким чином, щоб його було легше обслуговувати у порівнянні із застарілими винищувачами: наразі F-35A вимагає менше годин обслуговування на годину польоту, ніж F-15 чи F-16. Наприклад, заявлена потреба ВПС у F-35A становить не більш як 9 годин, фактична – 5 годин, що робить його найпростішим в обслуговуванні тактичним літаком у флоті ВПС.

F-35A випереджає інші винищувачі за швидкістю ремонту. Ключовим показником стійкості є те, чи можна відремонтувати винищувач за одну восьмигодинну зміну. І F-35A постійно випереджає всі інші винищувачі ВПС за цим показником.

Підтримка глобальної мережі та навчання. F-35A працює в системі, де всі операційні та допоміжні центри по всьому світу безперервно надають дані про забезпечення. Lockheed Martin витратила 400 млн доларів протягом останніх трьох років на розробку цифрових інструментів для використання цих даних, щоб передбачити вимоги до літака та отримати корисні уроки.

Наприклад, середній час ремонту F-35 збільшується через його композитну конструкцію, яка робить ремонт складнішим, однак завдяки даним з мережі спеціалісти можуть навчитися швидше виконувати складні завдання, прискорюючи повернення літака в стрій.

Читайте також: F-35B із британського авіаносця відпрацювали "умовне знищення" кораблів РФ