xcounter
#

Перша втрата у США нового палубного винищувача F-35C: що саме з літаком - поки мовчок

Винищувач F-35C зі складу ескадрильї​​ VFA-147 на палубі авіаносців Carl Vinson. Фото - ВМС США​
Винищувач F-35C зі складу ескадрильї​​ VFA-147 на палубі авіаносців Carl Vinson. Фото - ВМС США​
2990

Палубний винищувач Lockheed Martin F-35C Lightning II авіації ВМС США зазнав аварії 24 січня​ при посадці на борт американського атомного авіаносця CVN 70 Carl Vinson у Південно-Китайському морі. Пілот катапультувався. Згодом його підняли з води гелікопетром.

Про це повідомила пресс-служба Тихоокеанского флоту Сполучених Штатів. У заяві не надано інформацію про стан літака F-35C і про те, чи отримав USS Carl Vinson будь-які фізичні пошкодження. Також пресс-служба американского флоту повідомила, що у результаті аварії постраждали ще сім членів палубної команди корабля.

F-35C Lightning II
F-35C Lightning II (VFA-147 / CVW-2) на борту USS Carl Vinson (CVN 70)

У заяві, опублікованій пізно у понеділок, командування Тихоокеанського флоту США заявило, що літак F-35C Lightning II "здійснював штатні польоти". У свою чергу, новинний веб-сайт Naval Institute повідомив, що інцидент стався, коли USS Carl Vinson проводив військові навчання у спірному Південно-Китайському морі разом з ударною групою авіаносців USS Abraham Lincoln .

Читайте також: Пілот вистрибнув, літак полетів: нові комічні подробиці аварії на Сахаліні винищувача Су-35С

На борту авіаносця Carl Vinson у цьому поході реалізується перше розгортання літаків F-35C у складі 147-ї винищувально-бомбардувальної ескадрильї VFA-147 авіації ВМС США. На кораблі знаходилось 10 літаків.

F-35C Lightning II
F-35C Lightning II

Причини інцинденту розслідуються. Це перша втрата у США винищувача палубної модифікації F-35C. Проте раніше, у грудні 2021 року винищувач п'ятого покоління F-35 впав у воду під час зльоту з британського авіаносця Queen Elizabeth.

Тоді причиною став поліетиленовий дощовик члена екіпажу корабля, який потрапив у повітрозабірник літака. Накидку зірвало з моряка сильним поривом вітру. Дощовик перекрив канал надходження повітря у двигун, через що літак втратив швидкість під час зльоту та впав за борт.

Тоді пілот F-35 також катапультувався і був швидко підібраний рятувальним вертольотом. Згодом з моря було піднято й уламки літака.

Читайте також: Як український винищувач Су-27 збирався збити російський літак-розвідник Іл-20. А потім передумав...