xcounter
#

Китай працює над створенням найменшої атомної субмарини: навіщо це Пекіну

3174
Підводний човен КНР Type 041
Підводний човен КНР Type 041

Коли мова заходить про кораблі, навіть підводні, то часом існує думка, що чим більше - тим краще, але у ВМС Китаю не поділяють цю думку

Китай працює над створенням нового класу атомного підводного човна під назвою Type 041, який буде відрізнятися дуже малими розмірами. Якщо звичайні атомні ударні чи багатоцільові субмарини мають водозаміщення у 8000 - 10000 тонн, наприклад як Virginia, чи навіть більше - 13800 тонн у російської "Ясень-М", то китайський Type 041 має вкластися у межі від 2000 до 4000 тонн.

І наразі найбільш вірогідним є те, що новий атомний підводний човен буде базуватись на дизель-електричній Type 039 з водозаміщенням 2 250 тонн. Про це пише Army Recognition, зазначаючи, що це залишається неофіційною інформацією.

Читайте також: Люксембург хоче купити майже 60 бронемашин у Франції, хоча має всього 410 солдат

Type 039
Type 039

Причиною ж потреби в атомних підводних човнах малого розміру є те, що навколо самого Китаю панують незначні глибини до 300 метрів. І для них доцільніше використовувати саме невеликі за габаритами підводні човни. Але традиційним є рішення використання повітрянезалежної силової установки, яка дозволяє підводному човну використовувати основний енергоагрегат весь час патрулювання під водою.

Але мова йде про доволі складні технології з рядом обмежень. Більше того, назвати такі підводні човни масовими - складно. Зокрема можливо згадати шведські Gotland з двигуном Стерлінга чи німецькі Type 212A з водневими паливними елементами.

І попри те, що у Китаї існує модернізована та збільшена версія Type 039A/B/C Yuan з невідомою повітрянезалежною силовою установкою, скоріш за все її реальні можливості відстають від бажань китайського флоту. Окрім того, деякі види таких установок мають рівень шуму, який стає критичним саме малій глибині.

Type 039B Yuan
Type 039B Yuan

Своєю чергою ядерний реактор також є повністю повітрянезалежною силовою установкою і забезпечує максимально тривалу роботу і зберігає малий рівень шуму. Прикладом цього є найменші у світі серійні атомні підводні човни класу Rubis, що стоять на озброєнні ВМС Франції.

Вони мають водотоннажність у 2 607 тонн, але оснащені ядерним реактором на 48 МВт з природною циркуляцією теплоносія першого контуру, що означає відсутність шуму від помп.

Rubis
Rubis

І варто зазначити, що підводні човни класу Rubis у Франції були розроблені на початку 70-х, а перша субмарина була спущена на воду ще у 1979 році і лише з 2019 почався процес зняття їх з озброєння. І наразі Франція має у строю три субмарини Rubis з шести побудованих. За планом вони замінюються на значно більші субмарини класу Barracuda з водотоннажністю 5 300 тонн.

Читайте також: Над заміною ракети NSM норвезький Kongsberg буде працювати разом із німецькими Diehl та MBDA