xcounter
#

Казахстан випробував турецький БТР Otokar ARMA попри наявність власного "Барис" (відео)

БТР Otokar ARMA
БТР Otokar ARMA
6392

У Казахстані намагаються замінити російські БТР-82, які вважаються застарілими

Міноборони Казахстану показала випробування турецького БТР Otokar ARMA у версії 8х8 з бойовим модулем NEFER від Aselsan. Сповістивши, що тестування проходили у рамках "вивчення збройними силами міжнародного ринку озброєння та військової техніки".

Демонстрація можливостей Otokar ARMA відбулась на полігоні "Спасск" за участю казахських військових.

Читайте також: Хто замінить "ветерана": що відомо про наступника легендарного M1 Abrams
Otokar ARMA
Otokar ARMA розробляється з 2010 років

Ці випробування викликали певне здивування у Казахстані, через наявність власного БТРа - "Барис", який розроблений південноафриканською Paramount Group та державною "Kazakhstan Engineering", та може серійно виготовлятися на місцевих потужностях.

Загалом, армія Казахстану вже не перший рік шукає заміну російським БТР-82, які у Нур-Султані вважаються застарілими, з огляду на відсутність адекватного захисту, моральну застарілість конструкції та концепції самої машини.

БТР-82
БТР-82 концептуально продовжує лінійку БТР-60/70/80

Попри те, що розмови про прийняття "Барис" на озброєння йдуть ще з 2016 року, поки ця машина залишається лише дослідним зразком. Для того, щоб зацікавити свою армію розробники регулярно демонструють можливості БТРа, замінюючи бойові модулі.

Наприклад, спершу "Барис" демонструвався з бойовим модулем АУ-220М від російського "Буревестник", який оснащений 57-мм автоматичною гарматою.

Барис БТР
БТР "Барис" з 57-мм автоматичною гарматою

Потім його замінили на модуль власної розробки "Ансар" з 30-мм гарматою 2А72. Проте існують і інші варіанти, з огляду на великий резерв корисного навантаження, яке становить 6,5 тонн при масі платформи близько 20 тонн.

БТР "Барис" має максимальну швидкість у 100 км/год, яка забезпечується турбованим дизельним двигуном у 550 к.с. Балістичний захист розробником заявлений на рівні від протикульної 7,62х51 у всіх проекціях та до 12,7-мм у лоб.

Своєю чергою турецька Otokar у Казахстані просуває свою ARMA доволі агресивно, повідомивши, що готова безоплатно передати дослідний зразок свого БТРа для вивчення.

Otokar ARMA, відповідно до заяв розробника, має бойову вагу до 27 тонн та турбодизельний двигун до 700 к.с., який забезпечує ті ж 100 км/год, як і у "Барис". Також додамо, що окрім версії 8х8 розробник пропонує БТР і у версії 6х6.

Серед варіантів озброєння ціла лінійка бойових модулів, від озброєних 25-30 мм автоматичними гарматами до 105-мм танкового калібру. Водночас рівень захисту Otokar ARMA публічно не оголошений, але скоріш за все аналогічний БТР "Барис".

Читайте також: ​Військові протестували "Отаман" та БТР-60М від "Практики" під час кількаденних екстремальних випробувань (фото)