xcounter
#

Катастрофа російського військово-транспортного Ил-76 під Рязанню: чому це показова катастрофа і таких буде більше

Катастрофа російського військово-транспортного Ил-76 під Рязанню: чому це показова катастрофа і таких буде більше
26252

Ил-76 "ВКС РФ", який розбився під Рязанню, скоріш за все, виконував завдання із забезпечення угрупування армії РФ, яке діє під Харковом або Ізюмом

Російський військово-транспортний літак Ил-76МД "ВКС РФ" розбився у Рязані під час зльоту з аеродрому Дягілєво. З дев'яти осіб, які знаходились на борту четверо загинули одразу, ще п'ять-шість (за різними даними) доставлені до шпиталю, частина з них у край важкому стані.

Причиною катастрофи літака офіційно визнана пожежа двигуна, що також добре видно на відео від місцевих, які зняли момент катастрофи о четвертій години ранку.

Читайте також: Рашисти перекидають на Донбас ешелон з "древніми" танками Т-64А (фото)

Повністю знищений літак, та, як мінімум, чотири загиблих у міноборони РФ назвали "жорсткою посадкою з частковим руйнуванням літака через дотик до ґрунту". А також повідомило, що це був навчально-тренувальний політ.

Але російські ЗМІ на той час вже встигли повідомити, що Ил-76МД здійснював проміжну посадку між Бєлгородом та Оренбургом з метою дозаправлення.

Останнє дає цілком логічну місію літака: Бєлгород є одним з головних тилових логістичних хабів угрупування армії РФ, яке діє на Харківському та Ізюмському напрямі. Водночас в Оренбурзі базується окремий 117-ий військово-транспортний авіаційний полк.

Ил-76МД
Ил-76МД - основний військово-транспортний літак збройних сил РФ

Але версія щодо проміжної посадки з метою дозаправлення Ил-76 виглядає більш ніж дивною, бо навіть для завантаженого на повну Ил-76МД дальність польоту складає 4000 км. Тому, скоріш за все, літак здійснив перевезення вантажу з Бєлгорода до Рязані в якій базується 137-ий парашутно-десантний полк РФ.

Водночас для Ил-76 пожежа одного з чотирьох двигунів є хоча і вкрай небеспечною, але не катастрофічною ситуацією. Він може, що записано в інструкції з льотної експлуатації, здійснити зліт з одним непрацюючим двигуном. Але у літака не спрацювала система пожежогасіння у повітрі.

Ил-76МД
Ил-76МД модернізація літака Ил-76, перший політ 1981 рік

Сама пожежа та відмова однієї з критичних аварійних систем є вкрай показовим випадком, який може слугувати свідченням високого навантаження на військово-транспортні літаки РФ, які мають здійснювати постійні польоти для забезпечення угрупувань російської армії.

Зазвичай після подібних катастроф вводиться режим заборони польотів на літаках цього типу поки не буде встановлено точну причину аварії та чому не спрацювала система пожежогасіння. Але зараз такої можливості в армії РФ немає. Таким чином, з високою долею вірогідності, такі катастрофи можуть стати цілком регулярним явищем.

Читайте також: Німецька промисловість готова продати Україні одразу 100 САУ PzH 2000 - Мельник